Zupa czernina: albo się ja kocha albo nienawidzi. Jak ją zrobić?
Czernina to tradycyjna staropolska zupa o czarnym kolorze, który ma dzięki dodatkowi krwi. Czernina "wystąpiła" nawet w najsłynniejszej polskiej epopei - "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. To właśnie ją nazywano "czarną polewką" - gdy podano ją kawalerowi starającemu się o rękę panny, oznaczało to odmowę. Z tego też względu doczekała się złej sławy, a szkoda, bo czernina z pewnością ma oryginalny smak. Jeśli niestraszna wam jej sława i skład, spróbujcie zrobić ją sami.
Reklama
Przepis na czerninę
Składniki:
- kaczka z podrobami
- włoszczyzna do rosołu
- ziele angielskie, liście laurowe
- kilka suszonych grzybków
- suszone śliwki i jabłka
- 400 ml krwi
- ocet
- sól, pieprz
- śmietana
- 2-3 łyżki mąki
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl