Zupa czernina: albo się ja kocha albo nienawidzi. Jak ją zrobić?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Zupa czernina: albo się ja kocha albo nienawidzi. Jak ją zrobić?

Czernina to tradycyjna staropolska zupa o czarnym kolorze, który ma dzięki dodatkowi krwi. Czernina "wystąpiła" nawet w najsłynniejszej polskiej epopei - "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. To właśnie ją nazywano "czarną polewką" - gdy podano ją kawalerowi starającemu się o rękę panny, oznaczało to odmowę. Z tego też względu doczekała się złej sławy, a szkoda, bo czernina z pewnością ma oryginalny smak. Jeśli niestraszna wam jej sława i skład, spróbujcie zrobić ją sami.

Przepis na czerninę

Składniki:

  • kaczka z podrobami
  • włoszczyzna do rosołu
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • kilka suszonych grzybków
  • suszone śliwki i jabłka
  • 400 ml krwi
  • ocet
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • 2-3 łyżki mąki

Przygotowanie:

Do kaczki dodaj warzywa, włoszczyznę i przyprawy i ugotuj jak rosił. Do mięsa dodaj suszone owoce i grzyby. Wyjmij włoszczyznę.

Przygotowanie krwi: 
Odmierz 30 ml ciepłej i zimnej wody i wymieszaj z łyżeczką octu, dodaj krew, potem mąkę i śmietanę, wymieszaj i dodaj do rosołu. Przypraw solą i pieprzem, podawaj.

Źródło zdjęcia: www.fotolia.pl.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie