Koktajl z burakiem i imbirem
Składniki:
szklanka soku z pomarańczy - najlepiej świeżo wyciśniętego
kawałek świeżego imbiru
ugotowany średniej wielkości burak
łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
lód
Przygotowanie:
Kroimy buraka na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy tak przygotowanego buraka, pokrojony na małe kawałki imbir, sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki będą dokładnie rozdrobnione. Przelewamy napój do szklanki, dodajemy kilka kostek lodu i już możemy cieszyć się z przyjemnego uczucia chłodzenia.
Lemoniada truskawkowa
Składniki:
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
cienkie plasterki cytryny
2 szklanki świeżych truskawek
1/2 filiżanki zmrożonej wody
Przygotowanie:
Myjemy truskawkami, urywając szypułki. Do blendera wkładamy truskawki, wlewamy sok z cytryny oraz zmrożoną wodę. Mieszamy przez dosłownie 30 sekund. Wlewamy sok do dzbanka, dodajemy plasterki cytryny. Szklankę możemy udekorować za pomocą truskawki lub kawałka cytryny.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com