Idealna deska do krojenia

Dom i ogród Wtorek, 31 grudnia 2013
Oceń:
4 / 19 głosów
Idealna deska do krojenia

Deska do krojenia to jedno z podstawowych narzędzi kuchennych. Używasz jej codziennie do przygotowania śniadania, krojenia sałatki czy przygotowania mięsa na obiad. Skoro więc deska jest taka ważna, to dobrze byłoby, aby była jak najlepsza.

Dziś w sklepach można kupić deski drewniane, plastikowe czy szklane. Wszystkie mają swoje zalety, ale nie są pozbawione wad.

Zobacz, co warto wiedzieć o deskach do krojenia.

Deski drewniane

Na rynku można kupić wiele bardzo różnych desek drewnianych, zanim jednak kupisz jedną z nich sprawdź z jakiego drewna jest wykonana. Najlepsze są deski z dębu, jesionu, buku oraz drewna egzotycznego. Warto pamiętać, że im deska twardsza, tym lepiej. Zaletą desek drewnianych jest bez wątpienia ich estetyczny wygląd. Nie są one jednak pozbawione wad. Przede wszystkim nie można ich myć w zmywarce. Ponadto deski drewniane wchłaniają zapachy, wilgoć i kolory, których później trudno się pozbyć.

Deski plastikowe

Deski plastikowe najczęściej wykonane są z polietylenu. Są one znacznie tańsze od desek z drewna. Ponadto są bardziej higieniczne od swoich drewnianych odpowiedników. Dodatkowo nie przyjmują zapachów ani wilgoci, można je też myć w zmywarce. Ich zaletą jest również duża różnorodność wzorów i kolorów dostępnych w sklepach. Niestety nie są wolne od wad. Podczas używania na desce powstają rowki, które ciemnieją, przez co nie wygląda ona już tak ładnie jak na początku. Ponadto w rowkach mogą mnożyć się bakterie.

Deski szklane

Na rynku pojawia się ich coraz więcej. Bardzo ładnie wyglądają, nie przyjmują zapachów ani wilgoci. Są również bardzo higieniczne, gdyż można je łatwo i wygodnie umyć zarówno ręcznie jak i w zmywarce. Wiele z modeli dostępnych w sklepach posiada również silikonowe nóżki, które zapobiegają ślizganiu się deski na blacie. Warto jednak pamiętać, że szkło jest bardzo twardym tworzywem, przez co tępi noże. Deski szklane nie nadają się również do tłuczenia mięsa, ponieważ łatwo je zniszczyć.

Teraz kiedy już znasz najważniejsze wady i zalety różnych rodzajów desek do krojenia możesz wybrać się na zakupy i wybrać tę, która najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Możesz również kupić sobie różne deski, dzięki czemu będziesz mogła korzystać z ich zalet, nie zwracając uwagi na wady.

Agnieszka