11 zalet Yerba Mate. Nr 4 sprawi, że pokochasz tę argentyńską herbatę!
Yerba mate to nic innego jak suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (często wraz z drobnymi patyczkami). Narodowy napój Argentyńczyków Yerba Mate ma wiele zalet, za który go pokochasz. Poznaj je wszystkie!
Reklama
Yerba mate ma liczne właściwości odżywcze i wywiera pozytywne skutki na nasze ciało. Poznaj jej wszystkie zalety.
Oto, jak to zrobić.
- Filiżanka yerba mate dostarcza do organizmu aż 196 aktywnych związków – minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Są to: witaminy A, C, E, z grupy B, wapń, mangan, żelazo, selen, potas, magnez, fosfor, cynk, a także karoten, kwasy tłuszczowe, chlorofil, flawonole, polifenole, inozytol, pierwiastki śladowe, przeciwutleniacze, garbniki i co najmniej 15 aminokwasów.
- Pobudzenie organizmu. Yerba Mate pobudza lepiej niż kawa i, co ważne, nie powoduje skoków kofeiny czy problemów z zasypianiem. Yerba dostarcza dużą dawkę energii oraz wzmaga czujność.
- Zabija uczucie głodu, zatem chętnie sięgają po nią osoby chcące się odchudzić.
- Przyspiesza metabolizm i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.
- Argentyńska herbata zapobiega próchnicy zębów.
- Reguluje trawienie.
- Neutralizuje wolne rodniki.
- Badania dowiodły, że Yerba mate ma działanie przeciwnowotworowe powodując apoptozę komórek rakowych.
- Stymuluje układ immunologiczny, przez co wzmacnia odporność, poprawia parametry lipidowe i trójglicerydy. Oznacza to także, że maskuje oznaki starzenia, oczyszcza organizm i zapobiega rozwojowi wielu chorób.
- Mate wpływa na trawienie poprzez stymulację wytwarzania żółci i innych kwasów trawiennych, co sprawia, że jelito grube jest czyste i zmniejsza ilość bakterii w żołądku.
- Mate wpływa również pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, jako że wspomaga krążenie tłuszczu i cholesterolu w krwi, co z kolei zapobiega ich odkładaniu w naczyniach krwionośnych. Zapobiega to miażdżycy (arteriosklerozie) i problemom z sercem.
Reklama
- Całe lub zmielone liście mate delikatnie układamy na dnie tykwy, susz trzeba ułożyć z boku naczynia.
- Woda, którą zalewamy mate powinna mieć temperaturę 65 stopni.
- Po zalaniu mate wkładamy bombillę w miejsce, w którym wlewaliśmy wodę.
- Słomka jest zazwyczaj wyposażona w filtr, który pozwala na odfiltrowanie pyłu i kawałków suszu podczas picia.
- Pijąc mate należy uważać by się nie poparzyć, co jakiś czas uzupełniając tykwę wodą do momentu, aż mate straci swój smak.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Yerba mate - co to za napój?
Yerba mate to naturalny napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, znany również jako ilex paraguariensis. Ten napój ma niezwykłe właściwości pobudzające i zdrowotne. W dzisiejszym artykule dowiesz się więcej na temat yerba mate, jej pochodzenia, sposobu przygotowania oraz korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą.
Yerba mate - właściwości negatywne, o których warto wiedzieć
Czy słyszałaś już o yerba mate? To napój pochodzący z Ameryki Południowej, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Yerba mate jest przyjemnym i pobudzającym napojem, który zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jednak jak każdy produkt, ma również swoje właściwości negatywne. W tym artykule dowiesz się, jakie są potencjalne negatywne skutki spożywania yerba mate i czy naprawdę warto pić ten napój.
Yerba Mate - właściwości o których możesz nie wiedzieć
Słyszałaś już o yerba mate? To napój, który w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Ale czym dokładnie jest yerba mate i jakie ma właściwości? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co powinnaś wiedzieć na temat tego fascynującego napoju.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl