11 zalet Yerba Mate. Nr 4 sprawi, że pokochasz tę argentyńską herbatę!
Yerba mate to nic innego jak suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (często wraz z drobnymi patyczkami). Narodowy napój Argentyńczyków Yerba Mate ma wiele zalet, za który go pokochasz. Poznaj je wszystkie!
Reklama
Yerba mate ma liczne właściwości odżywcze i wywiera pozytywne skutki na nasze ciało. Poznaj jej wszystkie zalety.
Oto, jak to zrobić.
- Filiżanka yerba mate dostarcza do organizmu aż 196 aktywnych związków – minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Są to: witaminy A, C, E, z grupy B, wapń, mangan, żelazo, selen, potas, magnez, fosfor, cynk, a także karoten, kwasy tłuszczowe, chlorofil, flawonole, polifenole, inozytol, pierwiastki śladowe, przeciwutleniacze, garbniki i co najmniej 15 aminokwasów.
- Pobudzenie organizmu. Yerba Mate pobudza lepiej niż kawa i, co ważne, nie powoduje skoków kofeiny czy problemów z zasypianiem. Yerba dostarcza dużą dawkę energii oraz wzmaga czujność.
- Zabija uczucie głodu, zatem chętnie sięgają po nią osoby chcące się odchudzić.
- Przyspiesza metabolizm i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.
- Argentyńska herbata zapobiega próchnicy zębów.
- Reguluje trawienie.
- Neutralizuje wolne rodniki.
- Badania dowiodły, że Yerba mate ma działanie przeciwnowotworowe powodując apoptozę komórek rakowych.
- Stymuluje układ immunologiczny, przez co wzmacnia odporność, poprawia parametry lipidowe i trójglicerydy. Oznacza to także, że maskuje oznaki starzenia, oczyszcza organizm i zapobiega rozwojowi wielu chorób.
- Mate wpływa na trawienie poprzez stymulację wytwarzania żółci i innych kwasów trawiennych, co sprawia, że jelito grube jest czyste i zmniejsza ilość bakterii w żołądku.
- Mate wpływa również pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, jako że wspomaga krążenie tłuszczu i cholesterolu w krwi, co z kolei zapobiega ich odkładaniu w naczyniach krwionośnych. Zapobiega to miażdżycy (arteriosklerozie) i problemom z sercem.
Reklama
- Całe lub zmielone liście mate delikatnie układamy na dnie tykwy, susz trzeba ułożyć z boku naczynia.
- Woda, którą zalewamy mate powinna mieć temperaturę 65 stopni.
- Po zalaniu mate wkładamy bombillę w miejsce, w którym wlewaliśmy wodę.
- Słomka jest zazwyczaj wyposażona w filtr, który pozwala na odfiltrowanie pyłu i kawałków suszu podczas picia.
- Pijąc mate należy uważać by się nie poparzyć, co jakiś czas uzupełniając tykwę wodą do momentu, aż mate straci swój smak.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czym zastąpić napoje energetyczne? Przeczytaj, jeśli nie lubisz pić kawy
Regularne picie napojów energetycznych niesie zgubne skutki dla naszego organizmu. Chociaż po wypiciu popularnego "Monsterka" czujemy się pobudzeni i pełni energii do życia, długotrwałe spożywanie energetyków prowadzi do problemów z sercem, niewydolność wątroby i cukrzycy. Czym zastąpić napoje energetyczne? Koniecznie przeczytaj jeśli nie lubisz pić kawy.
5 właściwości Yerba Mate. Jezuicka herbatka działa cuda
Yerba Mate to o naturalny napar z ostrokrzewu paragwajskiego (St.Hillaire, Ilex paraguariensis), który posiada wiele cennych właściwości. Yerba Mate przypomina herbatę, ale jest znacznie bardziej pobudzająca, wzmacniająca i oczyszczająca, dlatego niektórzy piją ją jako zamiennik kawy. Co jeszcze warto wiedzieć o „herbatce” spopularyzowanej przez jezuitów?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl