Pulpeciki z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 surowe jajko
- 1 łyżeczka masła
- pęczek natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
- 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę siekamy drobno, rodzynki kroimy na malutkie kawałki. Mieszamy mięso mielone z kaszą, natką, jajkiem i rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego pulpety. Każdy z nich powinien gotować się około 3 minut. Po ugotowaniu wszystkich, z bulionu robimy sos. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ponownie wkładamy do garnka pulpety na około 3 minuty.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com