Składniki:
- 50 dag wołowiny
- 30 dag wieprzowiny
- olej
- 2 marchwie
- 2 cebulki
- pół selera
- pietruszka
- liść laurowy
- słodka papryka
- 4 ogórki kiszone
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz, sól
- 2 papryczki piri
- kilka dużych ziemniaków
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Kroimy mięso według upodobań i podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni. Następnie przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Później smażymy cebulkę, seler, pietruszkę, marchewkę. Warzywa dokładamy do mięsa z wodą. Następnie doprawiamy słodką papryką, przecierem pomidorowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Wrzucamy liść laurowy i papryczkę piri. Za jakiś kwadrans, dodajemy pokrojone ogórki kiszone. Gotujemy przez około 2 godziny. Pół godziny przed końcem, wrzucamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką. W razie konieczności, doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com