Przebojowy olejek arganowy

Dom i ogród Piątek, 17 stycznia 2014
Oceń:
4 / 100 głosów
Przebojowy olejek arganowy

Olejek argonowy znany jest od setek lat w Maroku, a w ostatnim czasie podbija rynek kosmetyczny na całym świecie. Co takiego szczególnego jest w tym jasnożółtym płynie, że stał się przebojem ostatnich miesięcy?

Olejek arganowy – kilka informacji

Kiedyś olejek był wytwarzany jedynie ręcznie. Kobiety zamieszkujące Maroko przez trzy miesiące w roku zbierały orzechy, następnie rozłupywały ich grube łupiny, a zawartość rozcierały na miazgę, z której wyciskały olej. Dzisiaj produkcja olejku arganowego została częściowo zmechanizowana, jednak w niektórych miejscach nadal jest on tłoczony ręcznie.

Ze względu na sposób produkcji olejku, niewielkiego zasięgu występowania drzew arganowych (można je spotkać jedynie w Maroku) oraz dużej ilości owoców koniecznych do wytworzenia litra olejku, ma on wysoką cenę.Często nazywany jest wręcz płynnym złotem. Na polskim rynku 100 ml naturalnego olejku kosztuje obecnie ok. 80 zł.

Skład olejku arganowego

W skład olejku wchodzi wiele antyoksydantów, w tym witamina E, związków fenolowych, karetonoidów oraz kwasów omega-6 i omega-9. Dzięki połączeniu tych substancji olejek wpływa pozytywnie na cały organizm.

Wykorzystanie olejku arganowego w kosmetyce

Olejek arganowy jest bardzo szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Jego niewielkie ilości dodawane są do odżywek do włosów, kremów do twarzy, balsamów i mleczek do ciała. Poza kosmetykami z dodatkiem olejku można go kupić również w formie naturalnej.

Olejek dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów polecany jest jako kosmetyk odmładzający. Często można go znaleźć w kremach przeciwzmarszczkowych.

W balsamach i mleczkach do ciała wykorzystuje się jego właściwości nawilżające. Skóra po użyciu kosmetyku z dodatkiem olejku arganowego staje się miękka i delikatna. Ponadto olejek można stosować również jako odżywkę do włosów. Po jego zastosowaniu włosy są odżywione, mają piękny połysk i świetnie się prezentują.

Olejek argonowy lub kosmetyki z jego dodatkiem mają też świetny wpływ na skórę dłoni i paznokcie.

Wykorzystanie olejku arganowego w kuchni

Choć olejek arganowy znany jest głównie z właściwości kosmetycznych to warto wiedzieć, że można go używać również do gotowania. Spożywczy olej arganowy tłoczony jest z prażonych orzechów, przez co ma ciemniejszy kolor. Charakteryzuje się również orzechowym aromatem.

Olej arganowy można dodać do potraw na zimno, nie nadaje się do smażenia. Posiada wiele właściwości zdrowotnych m.in. obniża zawartość cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i poprawia krążenie krwi.

Jak kupić olejek arganowy

Na rynku w ostatnim czasie pojawiło się wiele wariacji na temat olejku arganowego, dlatego powinnaś dokładnie sprawdzić, co kupujesz. Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest cena.

Naturalny olejek kosztuje ok. 80 zł za 100 ml. Ponadto należy dokładnie zapoznać się ze składem substancji, którą kupujemy. Na ulotce powinno być zaznaczone, że jest to 100% olejku arganowego.

Agnieszka