Naturalne sposoby na zaparcia

Zdrowie Sobota, 18 stycznia 2014
Oceń:
4 / 12 głosów
Naturalne sposoby na zaparcia

Zaparcia potrafią być bardzo uciążliwą dolegliwością, szczególnie jeśli notorycznie się powtarzają. Jeśli masz tego rodzaju problemy jelitowe powinnaś wiedzieć, że można z nimi skutecznie walczyć za pomocą domowych sposobów.

Produkty bogate w błonnik

Błonnik to substancja, która często porównywana jest do miotełki czyszczącej nasze jelita. Dieta bogata w błonnik poprawia pracę jelit, przez co znikają uporczywe zaparcia.

Wystarczy, że do swojego codziennego menu dołączysz ciemne pieczywo, brązowy ryż, płatki owsiane, otręby zbożowe lub inne produkty bogate w ten składnik.

Owoce

Zawarty w owocach błonnik oraz inne substancje sprawiają, że jelita zaczynają lepiej pracować. Szczególnie podczas letnich wyjazdów warto jeść jak najwięcej owoców.

Jeśli pojawią się zatwardzenia związane no. z wakacyjną zmianą diety, wtedy najlepiej zjeść owoc tuż przed posiłkiem.

Śliwki

Śliwki znane są ze swoich właściwości rozluźniających. Mają w swoim składzie dużą ilość błonnika, który ułatwia wypróżnianie. Szczególnie zalecane są śliwki suszone, ale świeże owoce również podziałają.

Woda

Częstą przyczyną zatwardzeń jest niedobór wody w organizmie. Dlatego też skuteczną metodą na tę dolegliwość jest zwiększenie ilości pitych płynów.

Zaleca się wypijanie co najmniej 6 – 8 szklanek różnych napojów w ciągu doby. Jednak jak wynika z badań najlepsze efekty przynosi picie niegazowanej wody mineralnej.

Zioła

Na uporczywe zaparcia można stosować również preparaty ziołowe. Jeśli jednak zdecydujesz się na tego typu środki pamiętaj, aby dowiedzieć się dokładnie, jak je dawkować.

Zioła podobnie jak leki apteczne mogą prowadzić do uzależnienia się od nich organizmu, dlatego należy podchodzić do nich z dużą ostrożnością.

Czekoladzie – stanowcze nie

Słodycze sprzyjają powstawaniu zaparć. W tej dziedzinie przoduje czekolada. Dlatego też, jeśli cierpisz na uciążliwe, długotrwałe zaparcia zrezygnuj z wszelkiego rodzaju produktów czekoladowych.

Agnieszka

Tagi: