Przepis na zapiekankę na bazie kaszy gryczanej

Szukasz pomysłu na szybki w przygotowaniu i pyszny obiad? Wypróbuj poniższy przepis!
Składniki:
  • pierś z kurczaka średniej wielkości
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g konserwowego groszku
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 100 g marchewki z puszki
  • serek wiejski bez laktozy
  • przyprawy: oregano, pieprz, sól, curry
Przygotowanie: Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją - zazwyczaj trwa to około 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Mięso smażymy z dwóch stron przez około 3 minuty. Ugotowaną kaszę również doprawiamy, dosypujemy także suszone lub świeżo posiekane oregano. Na dnie naczynia żaroodpornego warstwowo układamy kaszę, następnie kukurydzę, marchewkę oraz groszek. Na samym wierzchu kładziemy usmażone wcześniej mięso kurczaka. Kurczaka polewamy sosem przygotowanym z serka wiejskiego. Mianowicie, wyciskamy do niego czosnek, przyprawiamy oregano, pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Uwaga - serek wiejski można zamienić na ser żółty. Jednak wtedy danie stanie się bardziej kaloryczne. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł