Przepis na zapiekankę z kaszą gryczaną i kurczakiem

Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g konserwowego groszku
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g marchewki konserwowej
  • papryka czerwona
  • 1 serek wiejski lekki
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • curry
  • 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie ze wskazaniem z opakowania. W międzyczasie kroimy kurczaka na drobne kawałki, doprawiamy pieprzem oraz curry. Mięso smażymy do zarumienienia. Gdy kasza się ugotuje należy ją przesypać do miski i doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwami kaszę, kukurydzę, groszek, marchewkę, paprykę i usmażone mięso. Serek wiejski doprawiamy bazylią, pieprzem oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i wylewamy na wierzch. Naczynie przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni i zapiekamy danie przez około 30 minut. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł