Przepis na zapiekany makaron z borowikami

Masz ochotę na danie, w którym makaron gra pierwsze skrzypce? Poznaj przepis na zapiekany makaron z boczkiem i borowikami.
Składniki:
  • 500ml mleka
  • 20g suszonych borowików
  • 40g masła
  • 25g mąki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100g makaronu pappardelle
  • 50g boczku w cienkich plastrach
  • 4-5 łyżek świeżo startego parmezanu
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku podgrzej mleko, po czym zdejmij go z ognia. Mocz borowiki w tym mleku przez około 10 minut. Następnie należy odcedzić grzyby. W rondlu należy rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać przez około 2 minuty, robiąc zasmażkę. Do zasmażki trzeba wlać mleko bez borowików i mieszać, aż uzyskamy gładką masę. Sos należy gotować przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje. Następnie trzeba dodać pieprz oraz sól i odstawić. W kolejnym garnku należy zagotować wodę i ugotować makaron. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, borowikami i pokrojonym boczkiem. Tak przygotowane danie umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, posypuje się parmezanem i piecze w piekarniku przez około 35 minut. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł