Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Olej kokosowy wcale nie taki zdrowy jak się wydawało?
Jeszcze jakiś czas temu wszyscy mówili o zbawczych właściwościach, jakie posiada olej kokosowy. Miał on wspierać budowę i wzmacniać włosy, doskonale się sprawdzać jako składnik potraw, znaleźć swoje zastosowanie w kosmetyce czy poprawić działanie tarczycy.
Najnowsze wieści mogą zmienić podejście wielu do oleju kokosowego. Według opinii amerykańskiej organizacji kardiologów American Heart Association (AHA) jest on równie nie zdrowy co tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i może prowadzić do miażdżycy, chorób serca a nawet udaru mózgu. Jak podaje National Geographic, profesor Karin Michels z Institute for Prevention and Tumor Epidemiology na Uniwersytecie we Frankfurcie daje jasno do zrozumienia, że jest to "czysta trucizna i najgorsza rzecz jaką możecie jeść". Przypomina również, że nie ma udokumentowanych badań, które potwierdzają zdrowe działanie tego oleju. Jednak powszechnie wiadomo co zawiera w swoim składzie - około 82% tłuszczów nasyconych - to więcej niż w maśle czy smalcu wieprzowym. Dietetycy nie sugerują jednak całkowitego odstawienia tłuszczów, jednak ważne jest rozsądne jego dawkowanie. Jesteście zaskoczeni?
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Olej MCT: Co to jest?
Olej MCT, czyli Medium Chain Triglycerides, to rodzaj tłuszczu, który składa się z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Jest to rodzaj tłuszczu, który w organizmie jest szybko przyswajany i wykorzystywany jako źródło energii. Olej MCT jest coraz popularniejszy wśród osób dbających o zdrową dietę i styl życia. Dlaczego warto go stosować? Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Olej kokosowy w kuchni: jak go używać i dlaczego warto?
Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. To nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych tłuszczów, ale również dodaje wyjątkowego smaku i aromatu potrawom. Dzisiaj podzielimy się z Tobą kilkoma pomysłami na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni, a także przedstawimy jego wartości zdrowotne.
Od lat stosowanie tego oleju wzbudza wiele pytań. Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Olej kokosowy od dawna jest znany ze swoich różnorodnych zastosowań i korzyści dla zdrowia. Jednak, czy jest on rzeczywiście zdrowy? Czy powinniśmy go regularnie spożywać w naszej diecie?