Olej kokosowy wcale nie taki zdrowy jak się wydawało?

Jeszcze jakiś czas temu wszyscy mówili o zbawczych właściwościach, jakie posiada olej kokosowy. Miał on wspierać budowę i wzmacniać włosy, doskonale się sprawdzać jako składnik potraw, znaleźć swoje zastosowanie w kosmetyce czy poprawić działanie tarczycy.
Najnowsze wieści mogą zmienić podejście wielu do oleju kokosowego. Według opinii amerykańskiej organizacji kardiologów American Heart Association (AHA) jest on równie nie zdrowy co tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i może prowadzić do miażdżycy, chorób serca a nawet udaru mózgu. Jak podaje National Geographic, profesor Karin Michels z Institute for Prevention and Tumor Epidemiology na Uniwersytecie we Frankfurcie daje jasno do zrozumienia, że jest to "czysta trucizna i najgorsza rzecz jaką możecie jeść". Przypomina również, że nie ma udokumentowanych badań, które potwierdzają zdrowe działanie tego oleju. Jednak powszechnie wiadomo co zawiera w swoim składzie - około 82% tłuszczów nasyconych - to więcej niż w maśle czy smalcu wieprzowym. Dietetycy nie sugerują jednak całkowitego odstawienia tłuszczów, jednak ważne jest rozsądne jego dawkowanie. Jesteście zaskoczeni?
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł