Dieta upiększająca. Odcinek 16: Czarnuszka

Przejdź do galerii zdjęć
Czarnuszka siewna to roślina posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Wykorzystywana jest nie tylko w lecznictwie, jej nasiona znalazły zastosowanie także w kosmetyce, co z całą pewnością dowodzi, iż korzystnie wpływa ona na naszą urodę. W kuchni czarnuszka pełni rolę oryginalnej przyprawy, która wzbogacać może smak wielu potraw. W sklepach dostępny jest także odżywczy olej z czarnuszki, który swoimi właściwościami przekonuje do wypróbowania nie tylko w kontekście kulinarnym, ale także jako preparat pielęgnacyjny dla naszej skóry.
Nasiona czarnuszki charakteryzuje gorzki, korzenny smak. Doskonale komponują się one z różnego rodzaju potrawami - mogą stanowić uzupełnienie zup i sałatek, a także wzbogacać swoim nietypowym aromatem dania mięsne. Możemy wykorzystać je również jako ciekawy dodatek do domowych wypieków.

Czarnuszka dla zdrowia

Wykorzystywanie czarnuszki w kuchni gwarantuje szereg nieocenionych korzyści dla naszego organizmu. Czarnuszka działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspomaga także pracę układu odpornościowego. Z całą pewnością przyda się ona podczas leczenia przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Warto zwrócić uwagę na jej lecznicze właściwości w schorzeniach związanych z katarem - zarówno tym będącym konsekwencją choroby, jak i jego alergiczną odmianą. Nasiona czarnuszki to także doskonałe wsparcie w przypadku dolegliwości spowodowanych nieprawidłowym poziomem cukru we krwi. Roślina wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu pomagać może w leczeniu depresji, a jej regularne spożywanie zapewnia poprawę samopoczucia i widoczne polepszenie nastroju.

Czarnuszka dla urody

Olej tłoczony z nasion czarnuszki jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz upiększające. Z powodzeniem można wykorzystywać go jako kosmetyk, który wpłynie korzystnie na wygląd naszych włosów, a nawet poprawi ogólną kondycję skóry. Posiada on właściwości przeciwstarzeniowe, jego regularne stosowanie wpływa na spłycenie zmarszczek i uelastycznienie skóry. Wykorzystywany jest także w dermatologii, bowiem dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom wspomaga walkę z trądzikiem i innymi schorzeniami skóry, takimi jak egzema czy atopowe zapalenie skóry. Wcierając olej z czarnuszki we włosy możemy sprawić, że odzyskają one blask i zdrowy wygląd. Olejek przyspieszać może ich wzrost i ograniczać wypadanie.
Inspiracja - pomysł na oryginalne wykorzystanie czarnuszki w naszej kuchni Zdrowa sałatka z pieczarkami i czarnuszką Składniki: 1/2 łyżki czarnuszki 1 mała kapusta pekińska 1/2 puszki słodkiej kukurydzy konserwowej 20 dag pieczarek pęczek szczypiorku 10 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oleju Kapustę pekińską poszatkuj na cienkie kawałki i wrzuć do miski. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do kapusty. Pomidorki podziel na ćwiartki. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki, następnie usmaż na oleju dodając odrobinę soli. Kiedy wystygną, razem z pomidorkami dodaj je do sałatki. Całość wymieszaj i uzupełnij przyprawami. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, umieść go w małej miseczce. Dodaj jogurt i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos dodaj do sałatki. Na koniec wsyp przygotowaną porcję czarnuszki i dobrze wymieszaj.
Zobacz galerię zdjęć: czarnuszka
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł