Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dieta upiększająca. Odcinek 16: Czarnuszka
Przejdź do galerii zdjęć
Czarnuszka siewna to roślina posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Wykorzystywana jest nie tylko w lecznictwie, jej nasiona znalazły zastosowanie także w kosmetyce, co z całą pewnością dowodzi, iż korzystnie wpływa ona na naszą urodę. W kuchni czarnuszka pełni rolę oryginalnej przyprawy, która wzbogacać może smak wielu potraw. W sklepach dostępny jest także odżywczy olej z czarnuszki, który swoimi właściwościami przekonuje do wypróbowania nie tylko w kontekście kulinarnym, ale także jako preparat pielęgnacyjny dla naszej skóry.
Nasiona czarnuszki charakteryzuje gorzki, korzenny smak. Doskonale komponują się one z różnego rodzaju potrawami - mogą stanowić uzupełnienie zup i sałatek, a także wzbogacać swoim nietypowym aromatem dania mięsne. Możemy wykorzystać je również jako ciekawy dodatek do domowych wypieków. Inspiracja - pomysł na oryginalne wykorzystanie czarnuszki w naszej kuchni Zdrowa sałatka z pieczarkami i czarnuszką Składniki: 1/2 łyżki czarnuszki 1 mała kapusta pekińska 1/2 puszki słodkiej kukurydzy konserwowej 20 dag pieczarek pęczek szczypiorku 10 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oleju Kapustę pekińską poszatkuj na cienkie kawałki i wrzuć do miski. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do kapusty. Pomidorki podziel na ćwiartki. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki, następnie usmaż na oleju dodając odrobinę soli. Kiedy wystygną, razem z pomidorkami dodaj je do sałatki. Całość wymieszaj i uzupełnij przyprawami. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, umieść go w małej miseczce. Dodaj jogurt i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos dodaj do sałatki. Na koniec wsyp przygotowaną porcję czarnuszki i dobrze wymieszaj.
Czarnuszka dla zdrowia
Wykorzystywanie czarnuszki w kuchni gwarantuje szereg nieocenionych korzyści dla naszego organizmu. Czarnuszka działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspomaga także pracę układu odpornościowego. Z całą pewnością przyda się ona podczas leczenia przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Warto zwrócić uwagę na jej lecznicze właściwości w schorzeniach związanych z katarem - zarówno tym będącym konsekwencją choroby, jak i jego alergiczną odmianą. Nasiona czarnuszki to także doskonałe wsparcie w przypadku dolegliwości spowodowanych nieprawidłowym poziomem cukru we krwi. Roślina wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu pomagać może w leczeniu depresji, a jej regularne spożywanie zapewnia poprawę samopoczucia i widoczne polepszenie nastroju.Czarnuszka dla urody
Olej tłoczony z nasion czarnuszki jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz upiększające. Z powodzeniem można wykorzystywać go jako kosmetyk, który wpłynie korzystnie na wygląd naszych włosów, a nawet poprawi ogólną kondycję skóry. Posiada on właściwości przeciwstarzeniowe, jego regularne stosowanie wpływa na spłycenie zmarszczek i uelastycznienie skóry. Wykorzystywany jest także w dermatologii, bowiem dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom wspomaga walkę z trądzikiem i innymi schorzeniami skóry, takimi jak egzema czy atopowe zapalenie skóry. Wcierając olej z czarnuszki we włosy możemy sprawić, że odzyskają one blask i zdrowy wygląd. Olejek przyspieszać może ich wzrost i ograniczać wypadanie.Zobacz galerię zdjęć: czarnuszka
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
5 nieoczywistych produktów spożywczych, które warto mieć w kuchni
Chyba każdy z nas na bieżąco uzupełnia zapasy takich artykułów spożywczych, jak mąka, jajka, mleko czy ziemniaki, bo możemy z nich w każdej chwili przygotować sycący posiłek. Istnieją jednak inne produkty, o których nie należy zapominać podczas większych zakupów. Dzięki nim w mig przygotujesz zdrowe i smaczne śniadanie czy przekąskę dla całej rodziny.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Czarnuszka - smaczny dodatek do potraw z wieloma korzyściami dla zdrowia
Czarnuszka, znana również jako Nigella sativa, to roślina z rodziny jaskrowatych, która od wieków jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Jej małe, czarne nasiona mają nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele korzyści dla zdrowia. Dowiedz się więcej o właściwościach zdrowotnych czarnuszki i jak można ją wykorzystać w codziennej diecie.