Napar imbirowy na przeziębienie: przepis

Przejdź do galerii zdjęć
W okresie wiosennym, gdy pogoda jest bardzo zmienna (czasem słońce czasem deszcz) jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie - podobnie jak w okresie jesiennym. Na ratunek przychodzą rozgrzewające przyprawy.
Lecznicze właściwości imbiru znane są od wielu stuleci. Szczególnie doceniany jest w krajach azjatyckich jako dodatek do dań, nadający charakterystyczny piekący, ostry i nieco słodkawy smak. W Europie kojarzy się on raczej ze smakiem pierników, lekarstw czy jako dodatek do grzanego wina lub piwa. Korzeń imbiru działa korzystnie przede wszystkim na procesy trawienne, pomaga na łagodne bóle brzucha, wzmaga apetyt. Pobudza również układ odpornościowy organizmu (pomaga na kaszel, nieżyty oskrzeli, bóle gardła, przeziębienia) oraz ma właściwości rozgrzewające. Warto jest go stosować jako dodatek do herbat lub jako osobny napój.

Przepis na napar imbirowy:

Składniki:
  • 1 duży korzeń imbiru
  • woda
Dodatki (wedle uznania):
  • plastry pomarańczy
  • sok z cytryny
  • maliny
  • żurawina
  • cynamon
  • kardamon
  • miód
  • cukier trzcinowy
  • goździki
  • mięta
Korzeń imbiru kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody w małym garnuszku. Resztę składników dodajemy wedle uznania. Kardamon, mrożone owoce, laski cynamonu, goździki warto jednak dodać podczas gotowania by miały okazję wypuścić jak najwięcej smaku.
Zobacz galerię zdjęć: Imbir
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł