Kaszotto z papryką

Przejdź do galerii zdjęć
Pomysł na zdrowe i ciekawe danie, idealne do pudełka do pracy czy szkoły.
Składniki
  • torebka kaszy gryczanej (około 100 g)
  • jedna duża papryka
  • jedna duża cebula
  • jedna mała cukinia
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kostka rosołowa
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu (czas gotowania może różnić się w zależności od gatunku kaszy). Można użyć też kaszy jęczmiennej czy pęczak. W zależności od preferencji smakowych. Paprykę, cebulę oraz cukinię kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw wrzucamy cebulę oraz paprykę. Zarumieniamy je, a następnie dorzucamy cukinię (wrzucamy ją później, ponieważ jest bardzo miękka). Do gotującej się kaszy dorzucamy kostkę rosołową oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu dla smaku. Musimy pamiętać by wyjąć je na koniec gotowania (pozostaną tylko twarde części - listki odpadną i zmiękną). Po ugotowaniu kasze pozostawiamy pod przykryciem, aż do ostygnięcia tak by wchłonęła całą pozostałą wodę. Zimną kaszę mieszamy z podsmażonymi warzywami. Tak przygotowane danie możemy zabrać ze sobą jak obiad w pudełku. Będzie smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło.
Zobacz galerię zdjęć: kaszotto
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł