Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Przejdź do galerii zdjęć
Zmora przedszkolaków i przysmak hipsterów. Kiedyś niedoceniany, dziś coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Odpowiednio przygotowany może być idealnym składnikiem sałatki, zapiekanki, sosu czy stanowić warzywny dodatek do dań na ciepło.

26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Celem tego dnia jest przekonanie ludzi do tego że szpinak warto jeść oraz że odpowiednio przygotowany może być naprawdę smaczny i wartościowy. Warto w tym dniu chociaż spróbować!

Dlaczego warto jeść szpinak?

Zawiera on dużo żelaza, które powinny spożywać szczególnie osoby z anemią. Przez dużą zawartość beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciw miażdżycowe. Jest też bogatym źródłem magnezu, który wspomaga układ nerwowy wykazując właściwości lekko uspakajające oraz pomaga na ból i zawroty głowy. Wraz z zawartym w szpinaku potasem, skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Szpinak zawiera około 25 kcal w 100 g. Można go jeść zarówno na surowo jak i podgrzany. Nada się idealnie na zupy lub sosy. Najlepiej jest korzystać ze świeżych liści, które zachowują najwięcej składników odżywczych - warto jest też wybierać jak najmniejsze jędrne liście o chudych łodygach (grubsze powinno się wyciąć do jedzenia na surowo). liście szpinaku wyrastają grupami po kilka prosto z ziemi, więc przed użyciem należy je porządnie umyć by pozbyć się resztek piachu (niedokładnie umyty szpinak będzie później nieprzyjemnie trzeszczeć przy jedzeniu).

Z czym jeść szpinak? Propozycje

Zobacz galerię zdjęć: szpinak
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł