Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Przejdź do galerii zdjęć
Zmora przedszkolaków i przysmak hipsterów. Kiedyś niedoceniany, dziś coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Odpowiednio przygotowany może być idealnym składnikiem sałatki, zapiekanki, sosu czy stanowić warzywny dodatek do dań na ciepło.
26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Celem tego dnia jest przekonanie ludzi do tego że szpinak warto jeść oraz że odpowiednio przygotowany może być naprawdę smaczny i wartościowy. Warto w tym dniu chociaż spróbować!Dlaczego warto jeść szpinak?
Zawiera on dużo żelaza, które powinny spożywać szczególnie osoby z anemią. Przez dużą zawartość beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciw miażdżycowe. Jest też bogatym źródłem magnezu, który wspomaga układ nerwowy wykazując właściwości lekko uspakajające oraz pomaga na ból i zawroty głowy. Wraz z zawartym w szpinaku potasem, skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Szpinak zawiera około 25 kcal w 100 g. Można go jeść zarówno na surowo jak i podgrzany. Nada się idealnie na zupy lub sosy. Najlepiej jest korzystać ze świeżych liści, które zachowują najwięcej składników odżywczych - warto jest też wybierać jak najmniejsze jędrne liście o chudych łodygach (grubsze powinno się wyciąć do jedzenia na surowo). liście szpinaku wyrastają grupami po kilka prosto z ziemi, więc przed użyciem należy je porządnie umyć by pozbyć się resztek piachu (niedokładnie umyty szpinak będzie później nieprzyjemnie trzeszczeć przy jedzeniu).Z czym jeść szpinak? Propozycje
Zobacz galerię zdjęć: szpinak
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Awokado, jabłko i szpinak: triada zdrowia w twoim smoothie
Jeśli szukasz zdrowego i smacznego sposobu na rozpoczęcie dnia lub uzupełnienie energii w ciągu dnia, smoothie z awokado, jabłka i szpinaku jest idealnym wyborem. To pyszne połączenie owoców i warzyw dostarcza nie tylko wspaniałego smaku, ale także wielu korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować to pyszne smoothie, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak je podawać.
Co na szybki obiad? Makaron ze szpinakiem i kurczakiem!
Czy zdarza Ci się wracać zmęczonym z pracy i nie wiedzieć, co przygotować na szybki obiad? Nie martw się, mam dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy przepis na pyszny makaron ze szpinakiem i kurczakiem, który jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale także pełen smaku i wartości odżywczych.