Jak zrobić kandyzowane owoce?

Przejdź do galerii zdjęć
Kandyzowane owoce zwykle kupujemy gotowe w sklepach lub na bazarach. Świetnie nadają się jako dodatek do ciast, napojów czy jako przekąska. Choć mają swoją kaloryczność, wydają się zdrowszą alternatywą dla ciastek czy czekolad.

Czym jest kandyzowanie?

To jedna z metod konserwacji owoców. Dzięki nasączeniu w cukrowym syropie i smażeniu owoce bardzo długo zachowują świeżość i możemy je jeść przez cały rok. Na początku trzeba przygotować cukrowy, gęsty syrop. Najpopularniejszy jest ten w proporcji 1:1, czyli litr wody i kilogram cukru. Rozpuszczamy cukier w wodzie gotując wszystko razem (tworzymy roztwór nasycony). Gdy cały cukier zostanie rozpuszczony możemy przystąpić do dodawania owoców. Większe należy pokroić w plastry, paski lub kostkę, a mniejsze można gotować w całości (np: porzeczka, żurawina). Owoce gotujemy do momentu aż nabiorą lekko złotego koloru. Wtedy należy je wyciągnąć łyżką cedzakową i zostawić do wyschnięcia na sicie lub ręcznikach. W bardziej skomplikowanej wersji można obsmażać owoce kilkukrotnie w coraz to bardziej stężonym syropie i mocne wysuszenie (na przykład w suszarce do grzybów), dzięki czemu będą one bardziej suche i będą miały dłuższą trwałość. Tak przygotowane owoce możemy długo przechowywać w papierowych torebkach (jeżeli chcemy, by bardziej wyschły i były twardsze) lub w słoiczkach, by pozostały w konsystencji bardziej podobne do żelek.

Jakie owoce można kandyzować? Propozycje

Zobacz galerię zdjęć: kandyzowanie
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł