Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak zrobić karmel – przepis na tradycyjną polewę i słony karmel
Jak zrobić karmel? No cóż. Nie jest to proste. Za pierwszym razem, może Ci się nawet nie udać, ale… Warto próbować. Kiedy już dojdziesz do wprawy, wszyscy będą rozkoszować się tym cudownym smakiem słodkiego sosu. Jak zatem przygotować najlepszy sos karmelowy?
Jak zrobić karmel – przepis tradycyjny
Przygotowanie karmelu wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Jednak nawet jeśli Ci nie wyjdzie za pierwszym razem, nie zrażaj się. Metodą prób i błędów powstają najbardziej bajeczne potrawy. Składniki- 120 ml śmietanki 30%
- łyżeczka masła
- 60 g cukru
- 60 ml wody
- Na patelnię wsyp cukier. Rozłóż go cienką, równomierną warstwą po całej powierzchni patelni. Postaw na średni palnik i powoli podgrzewaj. Nie mieszaj, dopóki nie zacznie się rozpuszczać.
- Kiedy kolor rozpuszczającego się cukru będzie jasnobrązowy, dodaj wodę. Tylko uważaj, bo na pewno zacznie pryskać. Z pewnością powstanie też bryłka lub bryłki cukru. Powoli mieszaj ją drewnianą szpatułką, aż wszystko zupełnie się rozpuści. Gdy Ci się uda, dolej śmietankę, cały czas mieszając. Gotuj przez 4 minuty i dodaj masło. Powinnaś uzyskać złocisty kolor.
Polewa karmelowa – składniki
Do polewy karmelowej nie potrzebujesz wielu składników. Większość przepisów zakłada przygotowanie jej jedynie z cukru, wody, śmietanki 30% i masła. Jednak niektóre zawierają jeszcze sól. Wówczas smak polewy karmelowej jest wzbogacony o słony posmak. Wielu osobom ta wersja bardziej przypada do gustu. Niektórzy na koniec dodają także odrobinę masła orzechowego. Jak widzisz, składniki na polewę karmelową mogą być dowolnie modyfikowane.Karmel – przygotowanie
Przygotowanie karmelu nie jest wcale takie proste. Musisz wszystko robić krok po kroku i zwracać uwagę, aby niczego nie pominąć. Nie możesz także odwrócić kolejności. Pamiętaj też, by nie przypalić cukru w czasie jego rozpuszczania, bo karmel będzie miał bardzo gorzki posmak. Wówczas nada się jedynie do...wyrzucenia.zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak zrobić karmel solony – przepis
Przygotowanie karmelu solonego jest bardzo podobne do przyrządzania zwykłego sosu karmelowego. Wzbogacony jest jedynie o szczyptę dobrej jakości soli. Składniki- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli morskiej
- Patelnię posyp cienką warstwą cukru. Powoli podgrzewaj na średnim palniku. Pamiętaj, aby nie mieszać, dopóki się nie rozpuści.
- Gdy tak się stanie, dodaj wodę. Uważaj, bo zacznie pryskać. Powstaną też prawdopodobnie bryłki. Musisz wszystko mieszać drewnianą łyżką, dopóki się nie rozpuszczą. Gdy masa będzie gładka, dolej śmietankę, cały czas mieszając. Gotuj przez 4 minuty i dodaj masło oraz sól morską. Gotowe!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zrobić domowy słony karmel? To smak 2023 roku!
Karmel to deserowy klasyk, który jest uwielbiany na całym świecie. Jego bogaty, kremowy smak i lekko słodka nuta sprawiają, że jest nieodparcie smakowity. Jednak wraz z nadejściem roku 2023, pojawił się nowy hit kulinarnej sceny - słony karmel. Połączenie słodkości karmelu z delikatną nutą soli stało się prawdziwym przebojem smakowym i wciąż zdobywa serca wielbicieli deserów.
Świetny sernik babci Zosi z polewą karmelową. Zrobisz go ekspresowo na herbatnikach
Sernik to jeden z najbardziej uwielbianych przez Polaków deserów. Każda babcia ma swoje tajemnice dotyczące tego wypieku, a sernik babci Zosi jest niezwykle smaczny i wyróżnia się wyjątkową polewą karmelową.
Domowy karmel z mleka i cukru? Najlepszy!
Domowy karmel z mleka i cukru to słodka przekąska, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, ciast, czy deserów. W tym artykule przedstawimy przepis na domowy karmel z mleka i cukru, podpowiemy jak go podawać oraz podamy kilka ciekawostek związanych z tym przysmakiem.