Ciasto na andrzejki - to czekoladowe ciasto z fasoli nie ma sobie równych

Andrzejkowa impreza zbliża się wielkimi krokami, ale jest jeszcze trochę czasu na to, żeby pomyśleć o tym imprezowym menu. Prócz słonych przekąsek i sałatek, warto położyć na stole też coś słodkiego - gusta przecież są różne. My, proponujemy dziś zdrowe ciasto na andrzejki. Mocno czekoladowe, bez dodatku cukru – choć słodkie. A w dodatku zrobione z fasoli. Jak je przygotować?

Andrzejki przepisy – ciasto na Andrzejki z fasoli

Gdy organizujemy jakąś imprezę – nie tylko andrzejkową – musimy koniecznie pomyśleć o odpowiednim menu. Sprawdzą się oczywiście wszystkie super szybkie przekąski, ale są to zwykle opcje na słono. A warto też zadbać o gusta gości, którzy nie pogardzą nigdy deserem. Może zatem zrobisz ciasto na Andrzejki z fasoli? Jest mocno czekoladowe i dość słodkie – choć nie dodajemy do niego cukru. I choć jest to ciasto warzywne, to wcale nie czuć w nim tej fasoli. Uwierz, że jeśli nie powiesz o tym składniku swoim gościom, to nie ma szans, żeby domyślili się, że go dodałaś. Ciasto na andrzejki z fasoli – składniki
  • Czerwona fasola – 2 puszki
  • 3 spore jajka
  • 5 kopiastych łyżek kakao – lub karobu
  • Około 4-5 łyżek wybranego słodzidła (tutaj musisz się zdać na swój gust)
  • 1/3 szklanki oleju
  • Duży banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
canva,com

Ciasto na Andrzejki – przygotowanie

Podana ilość składników będzie odpowiednia na małą tortownicę, lub na blaszkę o wymiarach mniej więcej 24 cm na 24 cm. Ale to ciasto na Andrzejki spokojnie można przygotować nawet w keksówce. Jak je zrobić? Fasolę z puszki odcedzamy z zalewy i przesypujemy ją do miseczki. Do fasoli dodajemy obranego i połamanego na kawałki banana i olej. Wszystko razem dokładnie blendujemy. Musi nam wyjść z tego naprawdę gładka masa – nie ma mowy o nie zblendowanych kawałkach fasoli. Teraz dodajemy kakao i proszek do pieczenia i mieszamy już tylko drewnianą łyżką. Do drugiej miseczki wbijamy jajka (w całości) i dodajemy wybrane słodzidło. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż nasze słodzidło się rozpuści. Kiedy masa jest puszysta i biała, wlewamy ją do reszty składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra  dół, ale bez termoobiegu) przez około 40 minut. UWAGA! Patyczek nie może być do końca suchy, ani też bardzo mokry. To ciasto na Andrzejki z fasoli można polać rozpuszczona czekoladą, lub posypać cukrem pudrem. Pycha!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł