Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ciasto na andrzejki - to czekoladowe ciasto z fasoli nie ma sobie równych
Andrzejkowa impreza zbliża się wielkimi krokami, ale jest jeszcze trochę czasu na to, żeby pomyśleć o tym imprezowym menu. Prócz słonych przekąsek i sałatek, warto położyć na stole też coś słodkiego - gusta przecież są różne. My, proponujemy dziś zdrowe ciasto na andrzejki. Mocno czekoladowe, bez dodatku cukru – choć słodkie. A w dodatku zrobione z fasoli. Jak je przygotować?
Andrzejki przepisy – ciasto na Andrzejki z fasoli
Gdy organizujemy jakąś imprezę – nie tylko andrzejkową – musimy koniecznie pomyśleć o odpowiednim menu. Sprawdzą się oczywiście wszystkie super szybkie przekąski, ale są to zwykle opcje na słono. A warto też zadbać o gusta gości, którzy nie pogardzą nigdy deserem. Może zatem zrobisz ciasto na Andrzejki z fasoli? Jest mocno czekoladowe i dość słodkie – choć nie dodajemy do niego cukru. I choć jest to ciasto warzywne, to wcale nie czuć w nim tej fasoli. Uwierz, że jeśli nie powiesz o tym składniku swoim gościom, to nie ma szans, żeby domyślili się, że go dodałaś. Ciasto na andrzejki z fasoli – składniki- Czerwona fasola – 2 puszki
- 3 spore jajka
- 5 kopiastych łyżek kakao – lub karobu
- Około 4-5 łyżek wybranego słodzidła (tutaj musisz się zdać na swój gust)
- 1/3 szklanki oleju
- Duży banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
canva,com
Ciasto na Andrzejki – przygotowanie
Podana ilość składników będzie odpowiednia na małą tortownicę, lub na blaszkę o wymiarach mniej więcej 24 cm na 24 cm. Ale to ciasto na Andrzejki spokojnie można przygotować nawet w keksówce. Jak je zrobić? Fasolę z puszki odcedzamy z zalewy i przesypujemy ją do miseczki. Do fasoli dodajemy obranego i połamanego na kawałki banana i olej. Wszystko razem dokładnie blendujemy. Musi nam wyjść z tego naprawdę gładka masa – nie ma mowy o nie zblendowanych kawałkach fasoli. Teraz dodajemy kakao i proszek do pieczenia i mieszamy już tylko drewnianą łyżką. Do drugiej miseczki wbijamy jajka (w całości) i dodajemy wybrane słodzidło. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż nasze słodzidło się rozpuści. Kiedy masa jest puszysta i biała, wlewamy ją do reszty składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra dół, ale bez termoobiegu) przez około 40 minut. UWAGA! Patyczek nie może być do końca suchy, ani też bardzo mokry. To ciasto na Andrzejki z fasoli można polać rozpuszczona czekoladą, lub posypać cukrem pudrem. Pycha!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Ciasto na andrzejki, którego nie musisz robić! Trik rodem z PRL-u
Warto ułatwiać sobie życie. Chcesz przygotować ciasto na andrzejki, ale nie umiesz, albo nie lubisz piec? Skorzystaj z tego triku! Wszyscy będą się zajadać, a Ty nie narobisz się w kuchni! Same plusy!
"Menu? Jasne, ja zawsze robię te cztery rzeczy" Moja koleżanka jest genialna! Sprawdź jej patenty na andrzejkowe jedzenie
Nie wiesz, co przygotować na domowe andrzejki? Koniecznie sprawdź te pomysły! Będzie smacznie, ale nie napracujesz się za bardzo przy przygotowywaniu jedzenia. Sprawdź koniecznie to menu na domowe andrzejki!
Udka w miodzie na andrzejki. Mój kolega zawsze dodaje do nich specjalny składnik.
Udka w piekarniku to klasyka. To najlepsze ciepłe danie na andrzejki. Jest proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Oczywiście najsmaczniejsze są w połączeniu z miodową marynatą. Jednak, żeby wydobyć głębię ich smaku, potrzebny jest jeszcze jeden składnik...