Ciepłe danie na andrzejki, czyli jak zrobić chilli con carne

Ciepłe danie na andrzejki to podstawa jeśli zależy Ci na tym, aby goście wspominali ten wieczór przez pryzmat świetnej zabawy, a nie pustego żołądka. Jeśli na imprezie pojawiają się napoje wyskokowe, to dla komfortu współbiesiadników powinnaś przygotować chociaż jeden ciepły posiłek. Poza tym zimne przekąski na andrzejki mogą być jedynie przystawką przed kulinarnym gwoździem programu. Chilli con carne to idealna propozycja na andrzejkowe danie główne!

Chilli con carne – składniki na andrzejkowe danie

Potrawa z dalekiego Meksyku jest smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu. Stanowi idealne uzupełnienie przystawek z każdego zakątka świata. Oczywiście jeśli zależy Ci na utrzymaniu kulinarnego motywu przewodniego, to zawsze możesz przygotować przekąski na andrzejki w meksykańskim stylu. Niewiele składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie spożywczym po połączeniu zmieniają się kulinarną bombę smaków! Czego zatem potrzebujesz do zrobienia chilli con carne?
  • 500 g wołowego mięsa mielonego wysokiej jakości
  • 1 butelka (500 ml) pasatty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 czerwone papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • oregano
  • słodka papryka chilli
  • ostra papryka chilli
canva.com

Ciepłe danie na andrzejki – przygotowanie krok po kroku

Jeśli masz już wszystkie składniki to pora przejść do najważniejszego procesu, który wbrew pozorom nie zajmie Ci wiele czasu.
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na 4 łyżkach oliwy z oliwek w dużym garnku lub na głębokiej patelni. Aromatyczne warzywa powinny być jedynie zeszklone, jeśli je przypalisz potrawa nabierze gorzkiego posmaku
  2. Gdy cebula i czosnek będą zeszklone dodaj zmieloną wołowinę i podsmażaj ją co chwilę mieszając. Zlepione kawałki mięsa rozdrabniaj przy użyciu łopatki tak, aby miało drobną i sypką konsystencję. Dopraw je solą i pieprzem
  3. Gdy wołowina zmieni kolor to najwyższy czas, by wlać do naczynia pasattę pomidorową i dodać resztę przypraw (pieprz cayenne, oregano, słodką paprykę, ostro paprykę chilli) oraz drobno posiekaną czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut do delikatnego zredukowania pomidorowego sosu
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie czerwonej fasoli i kukurydzy. To również ostatni moment na ewentualne doprawienie potrawy po jej wcześniejszym spróbowaniu. Prawie gotowe danie należy już tylko ponownie przemieszać i gotować jeszcze przez 10 minut
Z czym podawać chilli con carne? Meksykański specjał możesz jeść z pieczywem, ryżem, plackami tortilli lub klasycznymi meksykańskimi nachosami. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł