Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wegetariańskie Święta. Co zjeść zamiast mięsa w Boże Narodzenie?
Polskie święta to trudny czas dla zdeklarowanych wegetarian, ale również dla osób, które zaczynają swoją przygodę z bezmięsną dietą. Bywa, że trudno oprzeć się presji ze strony rodziny i znajomych, a dodatkowo wciąż pokutuje przekonanie, że roślinne potrawy są pozbawione smaku i mało sycące. Jak więc przetrwać Boże Narodzenie na wegetariańskiej diecie? Przedstawiamy pomysły na świąteczne dania w wersji wege.
Świąteczny bigos wegetariański
W czasach szlacheckich bigos był gulaszem z mięsa lub ryb doprawionych octem i kwaśnymi owocami. Bigosem nazywano też danie złożone z resztek innych potraw. Później zaczęto dodawać do niego kapustę, która miała częściowo zastąpić kosztowne mięso. Nowoczesny wege bigos to w pełni warzywne danie z ukłonem w stronę tradycji. W końcu jego nazwa oznacza krojenie składników na kawałki – czemu więc nie mogą to być warzywa i wegetariańskie zastępniki mięsa? Aby wege bigos miał wyrazisty smak, dodaj do niego dużo grzybów oraz przypraw: pieprzu, wędzonej papryki, rozmarynu, jałowca i sosu sojowego. Nieocenione będzie też wytrawne czerwone wino. Bigos należy przygotować na około tydzień przed świętami i codziennie odgrzewać, aby wszystkie smaki dobrze się wymieszały. Pamiętaj, by wege wędliny dodać dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym razie delikatne sojowe produkty mogą się rozpaść.Canva
Wigilijne tofu w panierce
Tofu nie cieszy się dobrą sławą. Ten delikatny serek z mleka sojowego sam w sobie jest właściwie pozbawiony smaku i wiele osób popełnia błąd, próbując jeść go bez odpowiedniej obróbki. Bowiem to dopiero przyprawy i sposób przyrządzania sprawiają, że słynne tofu nabiera niepospolitego uroku. Na bożonarodzeniowym stole najlepiej sprawdzi się tofu w chrupiącej panierce – z powodzeniem zastąpi karpia. Jeśli zależy Ci, by przez całą świąteczną kolację tofu było ciepłe (a takie jest najbardziej apetyczne), zadbaj o eleganckie naczynie żaroodporne z pokrywką, które będzie ładnie prezentować się na stole. Możesz też skorzystać z nowoczesnych półmisków z podgrzewaczami.Pexels
Pasztet z soczewicy
Mamy rybę, danie główne, a co w takim razie zastąpi wędliny? Oprócz niemięsnych kiełbasek i szynek, których dostępność jest obecnie bardzo duża, wypróbuj pikantny pasztet z soczewicy z żurawiną i różowym pieprzem. Doskonale sprawdza się do chleba, możesz jeść go z różnymi chutneyami, a także z kiszonymi ogórkami. Idealny pasztet powinien być zwarty i lekko wilgotny, nierozpadający się podczas krojenia.Canva
Boczniaki ze śliwkami
Boczniaki posiadają niewiele własnego smaku. Trzeba więc go im nadać przez odpowiednie dodatki i przyprawy. Pokrojone w paski grzyby zanurzone w kwaskowym sosie śliwkowym z delikatnie wyczuwalną nutką cynamonu to naprawdę nieoczekiwana eksplozja smaku. Co ciekawe, struktura boczniaków ze śliwkami przypomina tę charakterystyczną dla śledzi, co sprawia, że lepszego zastępnika tych ryb po prostu nie znajdziesz. Wygląda na to, że wegetariańskie święta nie są takie straszne. Dobrej jakości składniki i aromatyczne potrawy sprawią, że wege dania uwiodą nawet mięsożerców.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.