Wege pasztet z żurawiną i różowym pieprzem – przepis świąteczny

Pasztet roślinny to rewelacyjny dodatek do chleba, który sprawdzi się również na świątecznym stole. Można go wykonać z wielu roślin strączkowych, ale my proponujemy pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem kwaskowej żurawiny i słodkawego różowego pieprzu. Jest lekki, aromatyczny, kolorowy i co najważniejsze, przyrządzony ze znakomitych składników.

Wegetariański pasztet z soczewicy – czy warto?

Roślinny pasztet jest delikatny, ale sycący, a właściwie doprawiony potrafi zaskoczyć słodko-pikantnym smakiem i aromatem. Prezentuje się równie dobrze, jak smakuje – po upieczeniu w środku jest złocisty, a z wierzchu brązowy.
Canva

Świąteczny pasztet z czerwonej soczewicy – jak przygotować?

Do pieczenia będzie Ci potrzebna standardowa keksówka. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia albo wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.

Składniki

  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka korzenna
  • 2 łyżki żurawiny
  • olej

Przyprawy

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

1. Soczewicę i kaszę jaglaną ugotuj tak, by były miękkie. Odcedź. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. 3. Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj liście laurowe i jałowiec, a następnie startą marchewkę i pietruszkę. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. 4. Wyrzuć liście laurowe i jałowiec. Do blendera wsyp ugotowaną soczewicę i kaszę, a także cebulę z marchewką i pietruszką. Dodaj sos sojowy, musztardę i wszystkie przyprawy poza różowym pieprzem. Zmiksuj całość na gładką masę. 5. Dodaj żurawinę i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj masy i w razie konieczności dopraw ją odpowiednimi przyprawami. 6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Wystudź pasztet przez noc i dopiero rano wyjmij go z foremki. Wege pasztet możesz podawać z kiszonymi ogórkami, chrzanem czy z konfiturą z żurawiny, ale doskonale sprawdzi się również solo.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł