Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wege pasztet z żurawiną i różowym pieprzem – przepis świąteczny
Pasztet roślinny to rewelacyjny dodatek do chleba, który sprawdzi się również na świątecznym stole. Można go wykonać z wielu roślin strączkowych, ale my proponujemy pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem kwaskowej żurawiny i słodkawego różowego pieprzu. Jest lekki, aromatyczny, kolorowy i co najważniejsze, przyrządzony ze znakomitych składników.
Wegetariański pasztet z soczewicy – czy warto?
Roślinny pasztet jest delikatny, ale sycący, a właściwie doprawiony potrafi zaskoczyć słodko-pikantnym smakiem i aromatem. Prezentuje się równie dobrze, jak smakuje – po upieczeniu w środku jest złocisty, a z wierzchu brązowy.Canva
Świąteczny pasztet z czerwonej soczewicy – jak przygotować?
Do pieczenia będzie Ci potrzebna standardowa keksówka. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia albo wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.Składniki
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka korzenna
- 2 łyżki żurawiny
- olej
Przyprawy
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
1. Soczewicę i kaszę jaglaną ugotuj tak, by były miękkie. Odcedź. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. 3. Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj liście laurowe i jałowiec, a następnie startą marchewkę i pietruszkę. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. 4. Wyrzuć liście laurowe i jałowiec. Do blendera wsyp ugotowaną soczewicę i kaszę, a także cebulę z marchewką i pietruszką. Dodaj sos sojowy, musztardę i wszystkie przyprawy poza różowym pieprzem. Zmiksuj całość na gładką masę. 5. Dodaj żurawinę i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj masy i w razie konieczności dopraw ją odpowiednimi przyprawami. 6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Wystudź pasztet przez noc i dopiero rano wyjmij go z foremki. Wege pasztet możesz podawać z kiszonymi ogórkami, chrzanem czy z konfiturą z żurawiny, ale doskonale sprawdzi się również solo.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.