Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Świąteczny poncz. Jak przyrządzić oryginalny napój na Boże Narodzenie?
Chciałabyś urozmaicić tradycyjne bożonarodzeniowe menu? Jako intrygujący punkt świątecznego spotkania z rodziną zaplanuj podanie ponczu – pysznego napoju o orientalnym pochodzeniu. Choć w Polsce jest stosunkowo mało znany, w krajach anglosaskich przygotowuje się go chętnie i na wiele sposobów: na gorąco, na zimno, z alkoholem lub bez.
Świąteczny poncz – co to za napój?
Picie ponczu w Boże Narodzenie nie jest obecnie w Polsce zbyt popularne. Ojczyzną tego napoju są Indie, gdzie był on określany jako paantsch – od słowa pāñć, które w języku hindi oznacza pięć. To właśnie z tylu składników przyrządzano poncz: był to alkohol, cukier, sok z limonki lub cytryny, woda i przyprawy. Z Indii do Europy napój w XVII wieku przywieźli Brytyjczycy, a zwyczaj jego picia szybko rozprzestrzenił się w zachodnich krajach.Canva
Bożonarodzeniowy poncz – jak zrobić?
Oryginalnie poncz przyrządzano na bazie araku, czyli alkoholu powstającego ze sfermentowanego ryżu. W Anglii poncz początkowo tworzono z wina lub brandy, później zaczęto zaś używać jamajskiego rumu. Współczesne wersje to wariacje na temat dawnego ponczu – zawierają więcej składników i różne rodzaje alkoholu.Składniki
- 1 litr czerwonego wytrawnego wina
- 750 ml soku żurawinowego
- 200 ml rumu
- 80 g gram płynnego miodu
- 250 g cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 laska wanilii
Canva
Przygotowanie
1. Pomarańczę i cytrynę pokrój na plasterki, a potem na ćwiartki. Ułóż je na dnie naczynia, w którym masz zamiar podać poncz i zalej je rumem. Odstaw na 24 godziny. 2. Następnego dnia wymieszaj w garnku wino z sokiem żurawinowym i przyprawami. Podgrzewaj powoli przez około 30 minut. 3. Do mieszanki wina, soku i przypraw dodaj miód i zanurzone w rumie owoce. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 24 godziny, by smaki się „przegryzły”. Przed podaniem napój możesz ponownie podgrzać. Poncz podawaj w dużej ozdobnej misie, najlepiej wykonanej ze szkła.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Wianek bożonarodzeniowy - jak go zrobić, by zachwycić gości
Wianek bożonarodzeniowy to nieodłączny element dekoracji świątecznych. Dodaje magii i atmosfery świąt do naszych domów. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy wianek bożonarodzeniowy, który będzie przyciągał uwagę i zachwycał gości, to ten artykuł jest dla Ciebie! Zdradzamy jak samodzielnie stworzyć piękny wianek bożonarodzeniowy, a także dzielimy się ciekawostkami na temat tej tradycji.
Sałatka jarzynowa: Te triki są gwarancją sukcesu!
Sałatka jarzynowa to doskonałe danie na wszelkie okazje, szczególnie popularne podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową jest prosty i składa się z gotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych i majonezu.
To nie muszą być samotne Święta! (Chyba, że właśnie tego potrzebujesz).
Święta i okres, który je poprzedza to szczególny czas. Ze wszystkich stron bombardują reklamy opowiadające o szczęściu rodzinnym i o tym, jak pięknie jest spędzać czas z bliskim. Co zrobić, jeśli ktoś nie ma z kim spędzić Wigilii czy Bożego Narodzenia?