9 najważniejszych porad kulinarnych dla przyszłej mamy

Zdrowe odżywianie w czasie ciąży to świetny wybór. Każda przyszła mama powinna przedsięwziąć takie postanowienie, gdyż troszczy się w ten sposób nie tylko o siebie ale i rozwijające się w swoim łonie maleństwo, które potrzebuje szczególnej opieki. Jakie elementy powinna zawierać odpowiednia dieta dla kobiet w ciąży? Na co zwrócić uwagę? I co będzie dobre i dla mamy i dla malucha? Przeczytaj nasze rady.

1. Kwas foliowy

Z całą pewnością lekarz zaleci suplementację tego składnika, gdyż wpływa on na prawidłowy rozwój układu nerwowego u malucha. Najlepiej jest przyjmować go jednocześnie z witaminą C, np. popijaj sokiem z pomarańczy. Można również znaleźć go w wielu warzywach i dodatkowo dostarczać naturalnie.

2. Nie jemy za dwie osoby tylko dla dwojga

W ciąży nie musimy nagle dwukrotnie zwiększać porcji posiłków. Nasze dziecko jest jeszcze bardzo malutkie i wcale nie potrzebuje aż tak dużo, poza tym mamy dostarczać witamin i składników odżywczych dla dwojga a nie zjadać niepotrzebnie podwójną ilość kalorii, która może skończyć się jedynie naszą ogromną nadwagą po porodzie. Ważne jest regularne spożywanie nawet niewielkich posiłków. Jedzmy często, aby dziecko miało stale dostęp do pokarmu.

3. Zamienniki dla słodyczy

Gdy masz ochotę na coś słodkiego wybierz suszone owoce oraz orzechy. Wybranie takiej przekąski pozwoli ci zapanować nad niepohamowaną ochotą na słodkie a nie będą to jedynie puste kalorie odkładające się w biodrach.

4. Woda

Każdego dnia najlepiej wypić minimum 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej, która pozytywnie wpłynie na działanie całego organizmu.

5. Ograniczamy

Pierwsza na liście jest sól ze względu na to, że zatrzymuje wodę w organizmie i wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego, co w konsekwencji może prowadzić do powstania obrzęków oraz w skrajnych przypadkach zatrucia ciążowego. Druga grupa produktów, które należy ograniczyć to coca-cola, kawa oraz herbata gdyż przyspieszają one znacząco pracę serca oraz powodują wypłukiwanie z organizmu żelaza oraz wapnia. Kawy możemy wypić dwie filiżanki dziennie z dodatkiem mleka, herbaty również maksymalnie dwie szklanki.

6. Unikamy

Tłuste i pikantne – takie potrawy mogą spowodować niestrawność lub uporczywą zgagę. Przetworzona i oczyszczona żywność – ryż brązowy zawiera więcej błonnika niż biały. Konserwanty oraz polepszacze smaku – lepiej przygotować dania samodzielnie i unikać zawartych w wielu rzeczach składników chemicznych.

7. Dbamy o siebie

Zdrowa dieta i ruch na świeżym powietrzu z pewnością wpłyną na twoją siłę, energię i samopoczucie po porodzie. Szczęśliwa mama będzie najlepszym co może się przydarzyć maluchowi.

8. Wykluczamy

Niedogotowane oraz surowe mięso – rezygnujemy z tatara, polędwicy łososiowej czy metki, kiełbasy polskiej oraz sushi. Niewskazane są również krwiste steki. Jedzenie takiego mięsa może spowodować zarażenie się toksoplazmozą i groźną chorobę u maluszka. Drób oraz jajka niedogotowane – może w nich znajdować się salmonella, która będzie stanowić zagrożenie dla dziecka. Alkohol – zdaniem wielu specjalistów powinno się wykluczyć go całkowicie. Niektórzy dopuszczają niewielkie ilości czerwonego wina od czasu do czasu. Jeśli jednak nie ma takiej potrzeby lepiej całkowicie go unikać, gdyż następstwa jego picia mogą być bardzo groźne i nieodwracalne u naszego maleństwa. Sery pleśniowe, wątróbka oraz inne podroby a także surowe owoce morza gdyż mogą zawierać bakterię groźną dla kobiet w ciąży.

9. Zbilansowane porcje

Owoce świeże oraz suszone – około 5% dziennych posiłków – niewielkie ilości – wybieraj raczej te zawierające witaminę C, oprócz tego zawierają duże ilości cukru prostego fruktozy, która może przyczyniać się to wzrostu masy ciała. Warzywa – około 25% dziennych posiłków – dość duże ilości – możesz je przygotowywać w różnych postaciach. W trakcie ciąży wskazane są szczególnie te w ciemnozielonym kolorze gdyż w ich składzie znajduje się bogactwo kwasu foliowego, którego niedobór może wywołać anemię. Tak więc warto wybierać szpinak albo brokuły. Produkty zawierające białko – około 30% dziennych posiłków- dużo – mięso, ryby, jajka, orzechy, rośliny strączkowe, nasiona, a także mleko i jego przetwory, które dodatkowo zawierają wapń. Białko stanowi materiał budulcowy chociażby dla mięśni i innych tkanek, dzięki niemu dziecko będzie zdrowo rosło. Wzbogać swój jadłospis również w różnego rodzaju kiełki roślin, które zawierają wiele cennych składników. Produkty zbożowe – około 40% dziennych posiłków- najwięcej – pieczywo pełnoziarniste, owsianka, płatki kukurydziane bez cukru i innych słodkich dodatków, makarony oraz kasze. Dostarczysz w ten sposób odpowiednie ilości błonnika pomocnego w walce z zaparciami, odpowiednią dawkę energii, minerały, witaminy oraz białko. Marta
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł