Domowe i jednocześnie sprawdzone sposoby na zaparcia

Zaparcia to niezwykle uciążliwa dolegliwość, która często pojawia się znikąd. Jednak jeżeli w Twoim przypadku jest to problem, który pojawia się bardzo często, dowiedz się jak skutecznie sobie z nimi poradzić. Zacznij od prostych, domowych trików!
Pamiętaj o spożywaniu owoców Zawierają one dużą ilość błonnika oraz innych minerałów, które usprawnią funkcjonowanie naszych jelit. Warto spożyć jakiś owoc na niedługo przed głównym posiłkiem. Idealne okażą się być śliwki. Nie od dziś wiadomo, że mają silne właściwości rozluźniające - zwłaszcza te suszone. Poleca się spożywać także jabłka. Produkty wysoko - błonnikowe To przede wszystkim ciemne pieczywo, ciemne kasze i ryż, a także otręby i płatki owsiane. Wprowadźmy te produkty do naszej codziennej diety, a z pewnością zauważymy różnicę. Warto wspomnieć o ziołach Jeżeli zaparcia męczą Cię dosyć często, pomyśl o wprowadzeniu ziół do swojej diety. Można wyróżnić 3 najlepiej działające zioła. Pierwszym z nich jest senes. Substancje czynne zawarte w senesie, działają przeczyszczająco oraz ułatwiają i przyspieszają przemieszczanie treści pokarmowej w jelitach. Drugim z nich jest babka płesznik - jej nasiona mają dużo śluzu, działają zatem nie tylko przeczyszczająco, ale także osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Trzecim ziołem jest rzewień - korzeń rzewienia dłoniastego ułatwia wypróżnianie i reguluje pracę przewodu pokarmowego, łagodzi także wzdęcia. Absolutny niezbędnik - siemię lniane To naturalny środek o działaniu przeczyszczającym. Możemy dodawać go do wszystkich potraw i koktajli. Jeżeli przeszkadza nam jego ziarnisty kształt, możemy kupić zmielone siemię lniane. Warto podawać na śniadanie, na przykład razem z płatkami czy jogurtem. Nie zapominajmy o nawadnianiu organizmu Bardzo często jedną z przyczyn zatwardzeń jest nienawadnianie organizmu. Pamiętajmy, że spożywanie od dwóch do trzech litrów wody dziennie to podstawa! Jedzmy kapustę kiszoną W leczeniu zaparć pomocne są kiszonki, przede wszystkim kiszona kapusta, która zawiera bardzo duże ilości błonnika. Dodatkowo ma także żywe kultury bakterii, tak ważne do poprawnego funkcjonowania naszych jelit. Niektórzy twierdzą, że oprócz jedzenia kapusty, rano warto pić jedną szklankę jej soku na czczo.  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł