Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepisy na domowe słodkości i desery
Chyba nie ma osoby, która od czasu do czasu nie miałaby ochoty na coś słodkiego! Przygotuj deser własnoręcznie, a będzie smakował Ci tysiąc razy bardziej. Oto najciekawsze pomysły na proste desery, które zrobią wrażenie na całej Twojej rodzinie i znajomych!
Czekoladowy mus meksykański Składniki: 125 g ciemnej czekolady 1/2 litra mleka bez laktozy ( może być też zwykłe ) 100 g prawdziwego miodu 50 g masła 25 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 5 łyżek kawy rozpuszczalnej cynamon Przygotowanie: Podgrzewamy mleko w garnku, dodajemy kawę i cynamon. Następnie dodajemy czekoladę w kawałkach i masło, po czym mieszamy około 10 minut na małym ogniu. W misce mieszamy jajko z mąką oraz miodek i dodajemy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do pucharków. Trufle kokosowe Składniki: 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki masła 1/5 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki malibu Przygotowanie: Wiórki skrapiamy malibu i odstawiamy, a czekoladę ścieramy na tarce. W garnku podgrzewamy śmietanę, wsypujemy do niej czekoladę, dodajemy masło i wyrabiamy jednolitą masę. Następnie wsypujemy do całości wiórki kokosowe i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie z naszej masy będzie można uformować kulki. Każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gofry Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka bez laktozy ( może być też zwykłe ) 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka Przygotowanie: Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Czekoladowa kasza jaglana z malinami Składniki: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kakao 4 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki miodu maliny Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy kaszę i kakao. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do tak zwanej miękkości co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy miód oraz maliny. Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Słodycze na Halloween: Tak zrobisz... bezowe duszki!
Wiesz, że jednym z najbardziej charakterystycznych elementów Halloween są słodycze? Nic nie sprawia większej radości dzieciom niż zbieranie cukierków w czasie tego strasznego święta. Dlatego warto przygotować własne, tematyczne łakocie, które będą hitem na słodkim stole. Jednym z takich przysmaków są bezowe duszki, które można wyczarować dosłownie z kilku składników. Sprawdź, jak zrobić te przepyszne słodkości na Halloween!
Kultowy jabłecznik z kruszonką siostry. Ten przepis jest bezbłędny
Jabłecznik z kruszonką to jedno z tych ciast, które kojarzą nam się z domem, ciepłem i rodziną. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na kultowego jabłecznika, który pochodzi od naszej ukochanej siostry. Zapewniamy, że ten przepis jest bezbłędny i zawsze wychodzi pyszny!
3 sposoby, które pomogą Ci przestać ciągle jeść słodycze. Spróbujesz?
Uzależnienie od słodyczy nie jest wcale rzadko spotykane. Niestety coraz więcej osób ma z nim problem, dlatego dietetycy coraz częściej i głośniej starają się o nim mówić i doradzają, co konkretnie warto by było zrobić, by pokonać ten zgubny nawyk sięgania po słodkości i nie zastanawiać się już dłużej nad tym, jak przestać jeść słodycze.