Canva

5 pomysłów na zimne sosy do mięs. Są ekspresowe! [PRZEPISY]

Nasze dania obiadowe przeważnie wyglądają tak, że mięso jest podawane bez sosu albo z sosem, najczęściej pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić nasze potrawy i przygotować na przykład ciekawe zimne sosy do mięs.

Serowy z ricotty

Canva.com
  • Potrzebne składniki: 100 g sera ricotta, 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki startego sera parmezan, 2 plasterki świeżego imbiru, 5 świeżych listków bazylii, 1 łyżka oliwy, sól, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie - ser ricotta rozetrzyjmy z jogurtem na gładką masę. Imbir obierzmy, zetrzyjmy na tarce o małych oczkach. Szałwię posiekajmy, połączmy z imbirem. Mieszankę ziołową skropmy oliwą. Dodajmy do mieszanki jogurtowo-serowej. Przyprawmy solą i pieprzem. Schłodźmy 15 minut.

Tysiąc wysp

  • Potrzebne składniki: 2 łyżki ketchupu, 2/3 szklanki majonezu (na przykład babuni), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soku cytrynowego, 1 ogórek konserwowy, 2 średnie ząbki czosnku, 5 cm ogórka węża, 1/2 cebuli, sól, mielony pieprz czarny, 1 łyżka posiekanego koperku.

Przygotowanie - cebulę posiekajmy. Oba ogórki drobno posiekajmy. Czosnek przeciśnijmy przez praskę. Ketchup połączmy z sokiem cytrynowym i majonezem. Dodajmy resztę składników. Przyprawmy solą i pieprzem. Schłodźmy 15 minut.

Musztardowy ze śmietaną

  • Potrzebne składniki: 2/3 szklanki śmietany kremówki, 4 łyżki ostrej musztardy (na przykład sarepskiej), 1 łyżka płynnego miodu naturalnego, szczypta kurkumy, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, mielony pieprz czarny.
Przygotowanie - schłodzoną śmietanę kremówkę ubijmy na sztywno. Bitą śmietanę wymieszajmy z musztardą, miodem, kurkumą i ziołami prowansalskimi, do momentu aż uzyskamy jednolity, gęsty, kremowy sos. Sos przyprawmy do smaku solą i pieprzem młotkowanym, jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszajmy. Przed podaniem wstawmy na 15 minut do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.

Zielony na oliwie

  • Potrzebne składniki: 15 cm ogórka węża, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego), 20 świeżych listków mięty, 20 świeżych listków bazylii, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki oliwy, sól, mielony biały pieprz.

Przygotowanie - ogórek obierzmy, pokrójmy. Seler naciowy oczyśćmy, pokrójmy. Ogórek i seler włóżmy do miski. Wymieszajmy z lekko rozmrożonym groszkiem i ziołami. Skropmy sokiem z cytryny, zalejmy oliwą. Miksujmy do momentu, aż uzyskamy gładki, kremowy sos. Przyprawmy solą i białym pieprzem. Podawajmy od razu (szybko ciemnieje).

Argentyński chimichurri

  • Potrzebne składniki: 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżka natki kolendry, 1 łyżka oregano, 5 średnich ząbków czosnku, 1 mała cebula, po 1 łyżeczce chili w płatkach i skórki otartej z cytryny, 3 łyżki białego octu winnego, 1/2 szklanki oliwy, sól, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie - pietruszkę, kolendrę i oregano posiekajmy. Czosnek i cebulę posiekajmy. Dodajmy do ziół wraz z chili i skórką z cytryny. Ocet i oliwę wlejmy do słoika, wstrząśnijmy. Przyprawmy solą i pieprzem, zalejmy zioła. Wymieszajmy. Wstawmy do lodówki na minimum 60 minut (a najlepiej na całą noc).

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł