Domowy sos do burgerów i kanapek. Już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sos do burgerów — zrób go w domu
Pikantny sos na bazie jogurtu lub majonezu to obowiązkowy dodatek do burgerów, a także kanapek i grillowanego mięsa — szaszłyków, grillowanej karkówki i kurczaka. Sprawdzi się także jako dodatek do pieczonych i grillowanych warzy, np. batatów z piekarnika. Domowy sos to gwarancja sprawdzonych składników, które dobieramy według własnego uznania. Zwolennicy lekkiej kuchni majonez mogą zastąpić gęstym jogurtem.
Proponujemy przepis na sos bazowy, który można modyfikować według własnych upodobań. Hamburgery lub dania z grilla podane z naszym sosem z pewnością zachwycą rodzinę i przyjaciół.
Składniki na domowy sos do burgerów
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy
1 ½ łyżki ketchupu
½ łyżeczka suszonego czosnku
1 ogórek konserwowy
1 łyżka kaparów
½ czerwonej cebuli lub 1 szalotka
1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
sól, pieprz i cukier do smaku
Jak zrobić domowy sos do hamburgerów?
Cebulę i ogórka konserwowego bardzo drobno siekamy lub ucieramy na tarce. Kapary siekamy.
W misce łączymy majonez, musztardę, jogurt, ketchup, sok z cytryny oraz suszony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
Do sosu dodajemy posiekane ogórki, kapary i cebulę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Jeżeli lubimy pikantne sosy, możemy dodać szczyptę suszonych płatków chili.
Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Gotowe!
Zimne sosy do ciepłych mięs i warzyw
Sos do burgerów to nie jedyny dip, który możemy podać do mięsa lub warzyw z grilla. Do tych dań doskonale pasuje także sos bbq, sos czosnkowy oraz klasyczny grecki sos tzatziki!