Domowy sos do burgerów, grillowanych mięs i pieczonych warzyw
Canva.com

Domowy sos do burgerów i kanapek. Już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu!

Uwielbiamy burgery i ciepłe kanapki, a jak burgery to musi być sos! Najczęściej do tego typu dań podajemy klasyczny ketchup oraz pikantny sos na bazie majonezu lub jogurtu. Oczywiście możemy wykorzystać gotowe sosy, dostępne na sklepowych półkach, ale możemy taki dodatek przygotować także samodzielnie. Oto sprawdzony przepis na domowy sos do burgerów i kanapek.
Reklama

Sos do burgerów — zrób go w domu

Pikantny sos na bazie jogurtu lub majonezu to obowiązkowy dodatek do burgerów, a także kanapek i grillowanego mięsa — szaszłyków, grillowanej karkówki i kurczaka. Sprawdzi się także jako dodatek do pieczonych i grillowanych warzy, np. batatów z piekarnika. Domowy sos to gwarancja sprawdzonych składników, które dobieramy według własnego uznania. Zwolennicy lekkiej kuchni majonez mogą zastąpić gęstym jogurtem. 

Proponujemy przepis na sos bazowy, który można modyfikować według własnych upodobań. Hamburgery lub dania z grilla podane z naszym sosem z pewnością zachwycą rodzinę i przyjaciół.  

Reklama
Domowy burger podany z sosem własnej roboty oraz frytkami
Canva.com

Składniki na domowy sos do burgerów

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka jogurtu greckiego

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 ½ łyżki ketchupu

  • ½ łyżeczka suszonego czosnku

  • 1 ogórek konserwowy

  • 1 łyżka kaparów

  • ½ czerwonej cebuli lub 1 szalotka

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak zrobić domowy sos do hamburgerów?

  1. Cebulę i ogórka konserwowego bardzo drobno siekamy lub ucieramy na tarce. Kapary siekamy.

  2. W misce łączymy majonez, musztardę, jogurt, ketchup, sok z cytryny oraz suszony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.

  3. Do sosu dodajemy posiekane ogórki, kapary i cebulę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Jeżeli lubimy pikantne sosy, możemy dodać szczyptę suszonych płatków chili.

  4. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Gotowe!

Domowy sos do burgerów podany w ceramicznej miseczce
Canva.com

Zimne sosy do ciepłych mięs i warzyw

Sos do burgerów to nie jedyny dip, który możemy podać do mięsa lub warzyw z grilla. Do tych dań doskonale pasuje także sos bbq, sos czosnkowy oraz klasyczny grecki sos tzatziki!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama