Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Miód na każdą okazję
Podczas wakacyjnych wypraw można natrafić na wiejskie pasieki. Warto tam zajrzeć i kupić miód prosto od pszczelarza. Ten żółty płyn jest nie tylko smaczny ale również bogaty w witaminy i substancje odżywcze, a dzięki związkom chemicznym, które zawiera ma też działanie lecznicze.
Skład miodu Każdy rodzaj miodu ma swój unikalny skład wynikający. Są jednak składniki, które znajdziemy w każdym słoiczku. Przede wszystkim w miodzie są witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera on ok. 30 makro- i mikroelementów. Wyodrębniono też wiele substancji mających właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jak przyjmować miód Miód można jeść prosto ze słoiczka, używać go jako dodatku do kanapek, dodać go do sosów i marynat mięsnych, ale przede wszystkim stosować jako zamiennik dla cukru. Jeśli chcesz wydobyć z miodu wszystko to, co najlepsze musisz pamiętać, aby nie podgrzewać go do temperatury powyżej 60 stopni. Jeśli zostanie dodany do wrzątku, wówczas traci większość ze swoich leczniczych właściwości, a zostaje jedynie jego smak i aromat. Jeśli zależy Ci na wykorzystaniu wszystkich właściwości miodu najlepiej każdego dnia weź łyżeczkę tego specyfiku pod język lub rozpuść łyżeczkę miodu w letniej wodzie a następnie zostaw na całą noc i rano wypij. Specyficzne właściwości miodów: W sklepach można znaleźć miody o różnej barwie i smaku. Ich cechy uzależnione są w głównej mierze od tego z jakich pyłków został zrobiony. W zależności od roślin z jakich powstały, miody mają różne właściwości. Zobacz jaki najlepiej sprawdzi się w Twoim domu. Miód lipowy – jest płynny a swoim kolorem i konsystencją przypomina olej roślinny. Doskonale sprawdza się podczas przeziębienia, ponieważ działa napotnie, łagodzi kaszel i działa bakteriobójczo. Dodatkowo łagodzi nadpobudliwość. Miód wrzosowy – ma kolor brunatny, niekiedy przyjmuje odcień czerwony. Zalecany jest osobom mającym problemy z zapaleniem dróg moczowych, kamicą nerkową oraz zapaleniem jelit. Miód rzepakowy – ma kolor jasnożółty, a często wręcz biały. Ten gatunek miodu polecany jest osobom cierpiącym na choroby trzustki, wątroby, układu moczowego i krwionośnego. Miód gryczany – jest koloru brązowego a niekiedy bursztynowego. Zaleca się przyjmowanie go rekonwalescentom a także osobom ze schorzeniami układu krążenia – np. ze zdiagnozowaną miażdżycą. Miód spadziowy – ma ciemny kolor i szarozielony odcień. Jest jednym z najrzadziej spotykanych. Po ten gatunek miodu powinny sięgać osoby mające problemy ze stawami, płucami oraz układem nerwowym. Miód posiada również właściwości moczopędne i zwiększa produkcję żółci. Miód akacjowy – jest bardzo jasny, niemal przeźroczysty. Zaleca się go osobom, które cierpią z powodu zgagi i nadkwaśności. Sprawdza się również w przypadku infekcji układu moczowego. Warto go jeść także wtedy, gdy ma się skłonności do powstawania kamieni w nerkach. Źródło zdjęcia: pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Miód gryczany - właściwości i korzyści dla zdrowia
Czy wiesz, że miód gryczany jest jednym z najzdrowszych miodów dostępnych na rynku? Jego ciemna barwa i intensywny smak sprawiają, że jest to wyjątkowy produkt, który warto mieć w swojej kuchni. W tym artykule dowiesz się, dlaczego miód gryczany jest tak wartościowy i jakie korzyści może przynieść Twojemu zdrowiu.
Wyjątkowy smak i zdrowie w jednym - kawa z miodem
Czy wiesz, że kawa z miodem to nie tylko pyszne połączenie smaków, ale także napój pełen korzyści zdrowotnych? Ta wyjątkowa kombinacja nie tylko dodaje słodyczy do Twojej kawy, ale również dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Sprawdź dlaczego warto wprowadzić ten napój do swojej codziennej rutyny.
Jesienna herbata z miodem - rozgrzewająca!
Jesień to idealny czas na delektowanie się ciepłymi napojami, które rozgrzewają i dodają energii. Jednym z ulubionych napojów w tym okresie jest jesienna herbata z miodem. Ta aromatyczna i słodko-gorzka herbata nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również ma wiele korzyści dla zdrowia. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować jesienną herbatę z miodem, jak ją podawać i jakie porady warto wziąć pod uwagę.