Przepis na pyszną tartę ze szpinakiem
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na pyszną tartę ze szpinakiem

Masz ochotę na przygotowanie pysznego dania bezmięsnego? Sięgnij po przepis na wyjątkową tartę ze szpinakiem! Szpinak, nie dość, że jest zdrowy, to także bardzo pyszny i dodaje energii. Koniecznie zaserwuj to danie swoim najbliższym.

Składniki:

Spód tarty:

50 ml wody

250 g mąki pszennej

1 żółtko

125 g masła

łyżeczka soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Góra tarty:

2 ząbki czosnku

150 g szpinaku mrożonego

1 jajo kurze

135 g sera feta

1/2 cebuli

masło

sól i pieprz do smaku

100 g startego żółtego sera

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, sól, wodę, proszek do pieczenia oraz żółtko. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Odłóż ciasto do lodówki i wyjmij po upływie 30 minut. Następnie wyłóż nim formę do pieczenia ciasta i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Później weź się za warzywa. Pokrój cebulkę i wyciśnij czosnek. Dopraw je solą oraz pieprzem i wrzuć na rozgrzaną patelnie. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu, kiedy szpinak będzie gotowy. Po zdjęciu patelni z ognia, dodaj pokruszony ser feta. Takim nadzieniem posmaruj upieczone ciasto. Mleko i śmietanę umieść w nowym naczyniu i wbij do niego jajo kurze oraz dołóż żółty ser, po czym dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem, polej wierzch tarty. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopnie piekarnika i wyjmujemy po upływie 25- 30 minut.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie