Dlaczego nie warto rezygnować z jedzenia masła?

Ostatnimi czasy postanowiłaś bardziej zwrócić uwagę na to co jesz i chcesz poprawić wygląd swojej sylwetki? Z pewnością zaczęłaś od wyeliminowania tłuszczy, takich jak oleje czy masło. Tutaj właśnie zaczynają się schody. Czy naprawdę warto rezygnować z prawdziwego masła?
Ma ono wysoką zawartość tłuszczów i kalorii. Z tego powodu możemy zacząć się zastanawiać, czy rzeczywiście nie powinno się go wykluczyć z diety, która ma pomóc Ci schudnąć. Jednak prawda jest zupełnie inna - powinnaś pozostawić masło w swoim codziennym jadłospisie. Pamiętaj o tym, żeby sięgać tylko i wyłącznie po prawdziwe masło z wysoką zawartością dobrego tłuszczu. Zapomnij o margarynach czy smarowidłach z dodatkiem masła. Takie mieszanki mają nie tylko ogrom kalorii, ale też mnóstwo niezdrowych dla naszego organizmu tłuszczy. Do czego dodawać masło? Niektórzy dietetycy twierdzą, że na przykład jajecznica z odrobiną prawdziwego masła jest wskazana podczas diety. Jeżeli chcesz, możesz własnoręcznie doprawić swoje masło czosnkiem lub innymi aromatycznymi przyprawami i korzystać z niego podczas wykonywania kanapek czy dodając je do warzyw czy innych potraw na patelni. Pamiętaj, żeby dodawać masło na samym końcu wykonywanego na ciepło dania, ponieważ zachowa ono wtedy swoje wszystkie właściwości. Pozytywne właściwości masła Ponadto, masło zawiera witaminę A, która wpływa na nasze zdrowie, wygląd włosów, skóry i paznokci. W swoim składzie ma także witaminę D, która dba o stan naszych kości, a dodatkowo wzmacnia odporność. Kolejną ważną witaminą, jest witamina E. Dba ona o nasz wzrok jak i układ krążenia. Prawdziwe masło zawiera tak zwany kwas masłowy, który przeciwdziała tworzeniu się komórek rakowych. Źródło zdjęć: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł