Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dlaczego nie warto rezygnować z jedzenia masła?
Ostatnimi czasy postanowiłaś bardziej zwrócić uwagę na to co jesz i chcesz poprawić wygląd swojej sylwetki? Z pewnością zaczęłaś od wyeliminowania tłuszczy, takich jak oleje czy masło. Tutaj właśnie zaczynają się schody. Czy naprawdę warto rezygnować z prawdziwego masła?
Ma ono wysoką zawartość tłuszczów i kalorii. Z tego powodu możemy zacząć się zastanawiać, czy rzeczywiście nie powinno się go wykluczyć z diety, która ma pomóc Ci schudnąć. Jednak prawda jest zupełnie inna - powinnaś pozostawić masło w swoim codziennym jadłospisie. Pamiętaj o tym, żeby sięgać tylko i wyłącznie po prawdziwe masło z wysoką zawartością dobrego tłuszczu. Zapomnij o margarynach czy smarowidłach z dodatkiem masła. Takie mieszanki mają nie tylko ogrom kalorii, ale też mnóstwo niezdrowych dla naszego organizmu tłuszczy. Do czego dodawać masło? Niektórzy dietetycy twierdzą, że na przykład jajecznica z odrobiną prawdziwego masła jest wskazana podczas diety. Jeżeli chcesz, możesz własnoręcznie doprawić swoje masło czosnkiem lub innymi aromatycznymi przyprawami i korzystać z niego podczas wykonywania kanapek czy dodając je do warzyw czy innych potraw na patelni. Pamiętaj, żeby dodawać masło na samym końcu wykonywanego na ciepło dania, ponieważ zachowa ono wtedy swoje wszystkie właściwości. Pozytywne właściwości masła Ponadto, masło zawiera witaminę A, która wpływa na nasze zdrowie, wygląd włosów, skóry i paznokci. W swoim składzie ma także witaminę D, która dba o stan naszych kości, a dodatkowo wzmacnia odporność. Kolejną ważną witaminą, jest witamina E. Dba ona o nasz wzrok jak i układ krążenia. Prawdziwe masło zawiera tak zwany kwas masłowy, który przeciwdziała tworzeniu się komórek rakowych. Źródło zdjęć: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak przechowywać masło?
Przechowywanie masła w odpowiednich warunkach jest kluczowe, aby zapewnić jego świeżość i miękkość. Jeśli nie chcesz, aby masło było twarde i trudne do rozsmarowania, musisz wiedzieć, jak je przechowywać. W tym artykule dowiesz się, jak dbać o masło, aby zawsze było w idealnym stanie.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!
Zamienniki masła: awokado, masło orzechowe i inne alternatywy
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy istnieją zamienniki masła? Jeśli tak, to świetnie trafiłeś! W tym artykule przedstawimy Ci różne alternatywy dla tradycyjnego masła, które są zdrowsze i mogą być doskonałym dodatkiem do Twojej kuchni. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu chcesz eksperymentować z nowymi smakami, zamienniki masła mogą być idealnym rozwiązaniem. Przekonaj się sam!