Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Masz ciągły katar i cierpisz na chroniczne zmęczenie? Być może nie tolerujesz histaminy. Co można jeść w diecie antyhistaminowej?
Jeśli skarżysz się na chroniczne zmęczenie, czy objawy podobne do alergii, to być może masz ograniczoną tolerancję na histaminę. Wtedy zalecane jest przejście na dietę antyhistaminową. Zobacz, na czym ona polega.
Histamina jest niezbędna do życia, jest także odpowiedzialna za alergiczne reakcje organizmu. Gdy w organizmie pojawi się jej nadmiar, może to prowadzić do rozwoju poważnych chorób, takich jak astma, migrena czy stany zapalne jelit. Nietolerancja histaminy objawia się m.in. bólami głowy, wodnistym katarem, kaszlem, biegunką, obrzękiem twarzy, dużymi bólami menstruacyjnymi i przewlekłym zmęczeniem. Wtedy zalecane jest przejście na dietę niskohistaminową, by wyeliminować produkty, które nas podrażniają. Ogólnie produkty zawierające dużą ilość histaminy to takie, które długo dojrzewają. Świeże produkty są zaś zalecane w tej diecie. Wyeliminuj następujące produkty:
- Ryby wędzone i ryby o ciemnym mięsie, owoce morza, skorupiaki
- Owoce cytrusowe, truskawki, kiwi, ananasy
- Orzechy
- Pomidory, szpinak, bakłażany
- Kiszonki (np. kapusta kiszona)
- Czekolada i produkty ją zawierające, kakao
- Wina czerwone
- Dojrzałe sery
- Mąka pszenna
- Ciasta drożdżowe
- Przeciery pomidorowe, ketchup
- Produkty z puszek
- Konserwy/kostki rosołowe
- Przetwory marynowane w occie, ocet
- Soja i wyroby sojowe
- Mięso czerwone: wołowina i wieprzowina
- Suche kiełbasy
- Orzechy
- Mocna herbata
- Przyprawy: cynamon, anyż, ostra papryka, curry, gałka muszkatołowa, goździki.
- Czosnek, cebulę, warzywa liściaste, brokuły (zawierają kwercetynę, która hamuje wydzielanie histaminy)
- Ryż, ziemniaki, kukurydza
- Chleb żytni na zakwasie (bez drożdży i pszenicy)
- Jogurty, maślanki, kefiry
- Twaróg, śmietana
- Świeże jaja
- Kasza jaglana, płatki owsiane
- Świeże ryby
- Mięso: kurczak, indyk, kaczka, królik lub dziczyzna
- Siemię lniane
- Warzywa, oprócz pomidorów, szpinaku, bakłażanu
- Czarne jagody, borówki, wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, melony, mango
- Przetwory w słoikach
- Kawa
- Przyprawy: imbir, kurkuma
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kichasz po alkoholu? Czy to alergia?
Czy Twój organizm zaczyna zachowywać się nietypowo po alkoholu? Pojawia się kichanie, wysypka, zaczerwieniona skóra? Być może kiedyś nie było takiego problemu, ale pojawił się dopiero teraz. Czy to alergia? A może tylko nietolerancja?
Histamina – co to jest, alergia. W jakich produktach występuje?
Histamina jest substancją odżywczą, którą potrafi wytworzyć nasz organizm. Dodatkowo jednak, możemy ją znaleźć również w różnych produktach spożywczych. Nietolerancja histaminy przydarza się niezwykle rzadko, ale jednak jest możliwa. Trudno jednak zdiagnozować tę przypadłość, ponieważ wszelkie jej objawy są dosłownie takie same, jak te pojawiające się przy wszelakich alergiach. W jaki produktach możemy ją znaleźć? Jakie są objawy nietolerancji i jak ją leczyć? Zobacz!