Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepisy na słodką zupę z jabłek oraz zupę czekoladową
Słodkie zupy kojarzysz z dzieciństwem? W takim razie wróć do tych radosnych chwil! Poniżej znajdziesz przepis na dwie przepyszne, słodkie zupy, które zjesz z ogromną przyjemnością!
Zupa z jabłek Składniki: 4 duże jabłka 2 szklanki żurawiny szklanka białego wytrawnego wina szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny 3 goździki Przygotowanie: Żurawinę zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy. Do litra gorącej wody wsypujemy cukier, dodajemy goździki, łyżkę soku z cytryny, pokrojone jabłka. Gotujemy do momentu zeszklenia się jabłek. Po czym wyjmujemy owoce i rozkładamy na talerzach. Żurawinę z wodą, w której się moczyła, rozbijamy i przekładamy na gęste sito. Przecieramy bezpośrednio do syropu z jabłek. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodajemy wino, łyżkę soku z cytryny, zagotowujemy i mieszamy. Zupa czekoladowa Składniki: 2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej) litr mleka 2 łyżki rodzynek garść suszonych moreli 2 żółtka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Moczymy morele w wodzie przez około godzinę. Następnie wstawiamy garnek z moczonymi morelami na kuchenkę i gotujemy do miękkości. Rodzynki płuczemy pod letnią wodą i osuszamy. Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. Żółtka ucieramy z cukrem, robiąc tak zwany kogel-mogel. Dodajemy do zagotowanego mleka, które zostało zdjęte z ognia i dokładnie, dynamicznie mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone morele i rodzynki i gotowe! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.