Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zupa czernina: albo się ja kocha albo nienawidzi. Jak ją zrobić?
Czernina to tradycyjna staropolska zupa o czarnym kolorze, który ma dzięki dodatkowi krwi. Czernina "wystąpiła" nawet w najsłynniejszej polskiej epopei - "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. To właśnie ją nazywano "czarną polewką" - gdy podano ją kawalerowi starającemu się o rękę panny, oznaczało to odmowę. Z tego też względu doczekała się złej sławy, a szkoda, bo czernina z pewnością ma oryginalny smak. Jeśli niestraszna wam jej sława i skład, spróbujcie zrobić ją sami.
Przepis na czerninę Składniki:
- kaczka z podrobami
- włoszczyzna do rosołu
- ziele angielskie, liście laurowe
- kilka suszonych grzybków
- suszone śliwki i jabłka
- 400 ml krwi
- ocet
- sól, pieprz
- śmietana
- 2-3 łyżki mąki
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł