Zupa czernina: albo się ja kocha albo nienawidzi. Jak ją zrobić?

Czernina to tradycyjna staropolska zupa o czarnym kolorze, który ma dzięki dodatkowi krwi. Czernina "wystąpiła" nawet w najsłynniejszej polskiej epopei - "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. To właśnie ją nazywano "czarną polewką" - gdy podano ją kawalerowi starającemu się o rękę panny, oznaczało to odmowę. Z tego też względu doczekała się złej sławy, a szkoda, bo czernina z pewnością ma oryginalny smak. Jeśli niestraszna wam jej sława i skład, spróbujcie zrobić ją sami.
Przepis na czerninę Składniki:
  • kaczka z podrobami
  • włoszczyzna do rosołu
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • kilka suszonych grzybków
  • suszone śliwki i jabłka
  • 400 ml krwi
  • ocet
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • 2-3 łyżki mąki
Przygotowanie: Do kaczki dodaj warzywa, włoszczyznę i przyprawy i ugotuj jak rosił. Do mięsa dodaj suszone owoce i grzyby. Wyjmij włoszczyznę. Przygotowanie krwi:  Odmierz 30 ml ciepłej i zimnej wody i wymieszaj z łyżeczką octu, dodaj krew, potem mąkę i śmietanę, wymieszaj i dodaj do rosołu. Przypraw solą i pieprzem, podawaj. Źródło zdjęcia: www.fotolia.pl.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł