Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Idealna deska do krojenia
Deska do krojenia to jedno z podstawowych narzędzi kuchennych. Używasz jej codziennie do przygotowania śniadania, krojenia sałatki czy przygotowania mięsa na obiad. Skoro więc deska jest taka ważna, to dobrze byłoby, aby była jak najlepsza.
Dziś w sklepach można kupić deski drewniane, plastikowe czy szklane. Wszystkie mają swoje zalety, ale nie są pozbawione wad. Zobacz, co warto wiedzieć o deskach do krojenia.
Deski drewniane
Na rynku można kupić wiele bardzo różnych desek drewnianych, zanim jednak kupisz jedną z nich sprawdź z jakiego drewna jest wykonana. Najlepsze są deski z dębu, jesionu, buku oraz drewna egzotycznego. Warto pamiętać, że im deska twardsza, tym lepiej. Zaletą desek drewnianych jest bez wątpienia ich estetyczny wygląd. Nie są one jednak pozbawione wad. Przede wszystkim nie można ich myć w zmywarce. Ponadto deski drewniane wchłaniają zapachy, wilgoć i kolory, których później trudno się pozbyć.Deski plastikowe
Deski plastikowe najczęściej wykonane są z polietylenu. Są one znacznie tańsze od desek z drewna. Ponadto są bardziej higieniczne od swoich drewnianych odpowiedników. Dodatkowo nie przyjmują zapachów ani wilgoci, można je też myć w zmywarce. Ich zaletą jest również duża różnorodność wzorów i kolorów dostępnych w sklepach. Niestety nie są wolne od wad. Podczas używania na desce powstają rowki, które ciemnieją, przez co nie wygląda ona już tak ładnie jak na początku. Ponadto w rowkach mogą mnożyć się bakterie.Deski szklane
Na rynku pojawia się ich coraz więcej. Bardzo ładnie wyglądają, nie przyjmują zapachów ani wilgoci. Są również bardzo higieniczne, gdyż można je łatwo i wygodnie umyć zarówno ręcznie jak i w zmywarce. Wiele z modeli dostępnych w sklepach posiada również silikonowe nóżki, które zapobiegają ślizganiu się deski na blacie. Warto jednak pamiętać, że szkło jest bardzo twardym tworzywem, przez co tępi noże. Deski szklane nie nadają się również do tłuczenia mięsa, ponieważ łatwo je zniszczyć. Teraz kiedy już znasz najważniejsze wady i zalety różnych rodzajów desek do krojenia możesz wybrać się na zakupy i wybrać tę, która najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Możesz również kupić sobie różne deski, dzięki czemu będziesz mogła korzystać z ich zalet, nie zwracając uwagi na wady. AgnieszkaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.