Przepis na ciasto chałwowo-jabłkowe. Oto NOWOŚĆ, którą zachwycają się nawet najbardziej wybredni smakosze!

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto, którego smakiem i zapachem zachwycisz całą swoją rodzinę? Wypróbuj przepis na wypiek chałwowo-jabłkowy!
Składniki: Biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 5 niewielkich jajek lub 3 duże
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka stołowa cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
  • 250 ml wody
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • galaretka cytrynowa
Masa chałwowa:
  • 400 ml mleka
  • 80 g chałwy
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • cukier (według uznania)
  • 100 - 200 g masła (według uznania)
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki stołowe śmietany (słodkiej)
Przygotowanie: Biszkopt: Ubić same białka dodając cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać. Taką masę wyłożyć do formy. Biszkopt piec przez 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony ostudzić i przekroić na dwie części. Masa jabłkowa: Umyte jabłka obrać, usunąć ogryzek i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je do garnka, wlać wodę i dusić jabłka do momentu, aż będą miękkie. Następnie rozrobić galaretkę i zalać nią jabłka, pozostawiając do wystudzenia i zastygnięcia galaretki. Masa chałwowa: 2/3 mleka zagotować w rondlu. W 1/3 mleka wymieszać budyń - można dodać cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony w szklance budyń z cukrem i mieszać. Należy poczekać aż budyń wystygnie i wymieszać go z masłem i pokrojoną chałwą. Gdy budyń już wystygnie do miski wrzucić masło, dodać wcześniej pokrojoną w kostkę chałwę i zmiksować. Lukier: Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać. Można dodać kolorowy barwnik. Jak przekładać? Do formy włożyć papier, położyć jedną część biszkopta na dnie, nasączyć go wodą z cytryną lub jakimś olejkiem, nałożyć masę jabłkową i poczekać aż zastygnie ( na przykład w lodówce). Później należy nałożyć masę chałwową i na nią drugą część nasączonego biszkopta. Można dowolnie przyozdobić. Ciasto trzeba schłodzić. Dzięki temu jego konsystencja będzie odpowiednia, a smaki kolejnych warstw będą się przenikały. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł