Przepis na domowy sorbet malinowy

Sezon na maliny jeszcze trwa! Owoce te mają wiele pozytywnych dla naszego organizmu wartości odżywczych, dlatego warto po nie sięgać. Jeśli najdzie Cię ochota na lody, przygotuj sorbet malinowy, który nie dość, że jest pyszny, to i mało kaloryczny.
Składniki:
  • 100 dkg malin
  • szklanka cukru (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie: Maliny należy umyć i zasypać cukrem. Kiedy owoce puszczą już sok, należy je rozdrobnić i dodać do nich sok z pomarańczy oraz cytryny. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać i umieścić w pojemniku, w którym będziemy mrozić nasz sorbet. Sorbet powinien przebywać w zamrażalniku przynajmniej przez 3 godziny. Po tym czasie sorbet jest gotowy. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł