Pomysły na domowe i naturalne sosy do potraw

Jeśli uwielbiasz używać sosów do różnych potraw, koniecznie poznaj poniższe przepisy!
Sos chrzanowy z winem Składniki:
  • duży korzeń chrzanu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki słodkiej kremowej śmietanki
  • łyżka soku wiśniowego
  • łyżka soku z czerwonych porzeczek
  • łyżka łagodnej musztardy
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • sok z cytryny
Przygotowanie: Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia. Kiedy chrzan ostygnie, przekładamy go do naczynia i dodajemy wino, śmietankę, soki, musztardę, sok z cytryny, cukier puder i sól. Wszystkie składniki mieszamy w sposób dynamiczny, aż uzyskamy gładką konsystencję. Sos tatarski Składniki:
  • szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka drobno posiekanych grzybków marynowanych
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • świeży ogórek
  • średnia cebulka
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka cukru pudru
  • kawałek ostrej marynowanej papryczki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Przygotowanie: Cebulkę siekamy bardzo dobro, po czym parzymy wrzątkiem. Po odsączeniu wody, przekładamy ją do naczynia. Następnie drobno siekamy ogórki. Śmietanę mieszamy z majonezem i dodajemy wszystkie posiekane składniki. Doprawiamy musztardą, cukrem pudrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną papryczką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe! Sos "wiosenny" Składniki:
  • szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 posiekanych grzybków marynowanych
  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany koperek
  • posiekany szczypior
  • utarte 4 główki rzodkiewki
  • sól i pieprz
Przygotowanie: Majonez łączymy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone składniki sosu, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł