Canva.com

Babeczki z wiśniami i solonym kajmakiem - pyszne do kawy!

Babeczki z wiśniami i solonym kajmakiem to pomysł na smaczny deser czy dodatek do kawy, zwłaszcza w sezonie na wiśnie. Są łatwe w przygotowaniu i smakuję wybornie. Jak je zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 6 babeczek.

Składniki:

  • 60g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 75g mlecznej czekolady
  • 50g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 75g masła
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 wiśni w syropie

Składniki na solony kajmak:

  • 200g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni z opcją termoobiegu, a formę na muffinki wypełnij papilotkami.
  2. Pokrojone w kawałki masło włóż do rondla z grubym dnem, dodaj kawę, cukier, cynamon i sól, a całość mieszaj i gotuj aż wszystko się rozpuści i będzie stanowiło jednolitą masę.
  3. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i całość mieszaj aż czekolada całkiem się rozpuści.
  4. W misce zmiksuj jajka, dodaj do nich masę czekoladową i zmiksuj całość na jednolitą masę. Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem zmiksuj.
  5. Napełnij foremki masą do połowy, włóż wiśnie i zalej je resztą ciasta. Zostaw w każdej foremce około 2 centymetrów do brzegu, ponieważ muffinki wyrosną. Piecz muffinki przez nieco ponad 20 minut.
  6. Masę kajmakową podgrzej w rondlu, dodaj nieco kawy rozpuszczalnej i soli morskiej. Mieszaj wszystko przez kilka minut na małym ogniu, a następnie polej masą muffinki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł