Canva

Błyskawiczne racuchy z jabłkami. Wystarczy szczypta tego składnika, żeby smakowały obłędnie!

Czy wiesz, jak przygotować najlepsze racuchy z jabłkami? Nasze mamy i babcie na pewno potrafiły je dobrze przyrządzić! Zobacz, jak prosty jest ten tradycyjny przepis i szybko zabieraj się do smażenia! Wszyscy będą zajadać się ze smakiem!

Szybkie racuchy z jabłkami — w czym tkwi ich sekret?

Koniecznie musisz dodać do nich cukier wanilinowy. Oczywiście wiadomo, że powinno ograniczać się cukier, jednak w tym przypadku można, a nawet trzeba zrobić wyjątek!

Szybkie racuchy z jabłkami — potrzebne składniki

  • 2,5 jabłka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • masło klarowane do smażenia
Canva

Szybkie racuchy z jabłkami — przepis

  1. Do mąki dodaj cukier i cukier wanilinowy, zamieszaj.
  2. Dosyp delikatnie sody oczyszczonej i znowu wymieszaj.
  3. Połącz jajko z mlekiem. Roztrzep widelcem lub rózgą.
  4. Wlej powstałą miksturę do mąki wymieszanej z resztą rzeczy. Cały czas mieszaj widelcem lub rózgą.
  5. Umyj jabłka, wysusz i obierz ze skórki.
  6. Zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.
  7. Delikatnie połącz je z ciastem.
  8. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło klarowane.
  9. Ciasto nakładaj łyżką.
  10. Racuchy smaż z każdej strony tak długo, aż się zarumienią.
  11. Wykładaj je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.

Z czym podawać racuchy?

Obłędnie będą smakować w połączeniu z cukrem pudrem lub miodem. Świetnie też sprawdzą się różnego rodzaju syropy (na przykład klonowy).

Możesz też spróbować podać je z... masłem orzechowym. Innym, sprawdzonym dodatkiem jest bita śmietana lub różnego rodzaju konfitury. Zwłaszcza wiśniowa, będzie tworzyć z jabłkowymi racuchami ciekawą kompozycję.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł