Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Dobry sos do mięsa nie istnieje bez tego składnika. Szef kuchni zdradza tajemnice
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wywar jest podstawą wyśmienitego sosu. W zasadzie potrzeba kilku świeżych, dobrych jakościowo składników i pyszny bulion pozostaje z przygotowania ryb oraz mięsa.
O czym pamiętać przed przygotowaniem wywaru?
Warto pamiętać o ty, że dobrze jest ugotować wywar na zapas i zamrozić go po odtłuszczeniu. Będziemy mieć go zawsze pod ręką i przyda się do na przykład podlania niezbyt soczystej pieczeni. Również wywary dobrej jakości można zobaczyć w sklepach jako gotowy produkt i może po nie sięgnąć każdy nieobyty za bardzo z kulinariami, niepewny swoich umiejętności. Oto przykłady podstawowych wywarów:
Rodzaje pysznych wywarów
Canva
- Wywar z ryby - należy poddusić na maśle warzywa, na przykład cebulę, por, korzeń pietruszki oraz seler. Następnie dodajemy wcześniej opłukane kręgosłupy oraz głowy bez oskrzeli ryb i zalewamy całość winem z wodą wymieszanym pół na pół. Dodajemy jeszcze przyprawy i gotujemy około 59-63 minuty.
- Wywar ciemny - należy mocno podsmażyć kości wieprzowe bądź wołowe, cebulę oraz włoszczyznę i wlewamy na patelnię odrobinę wody, rosołu lub wina. Smażymy ponownie do czasu, aż płyn nam wyparuje, uważając jednocześnie aby niczego nie przypalić. Wlewamy ponownie płyn i wygotowywujemy go. Czynność należy powtórzyć 2-3 razy, a następnie wlewamy do garnka zimną wodę, całość zagotowujemy. Zdejmujemy powstające szumowiny i gotujemy całość przez około 130-180 minut.
- 3Wywar jasny - należy zagotować pod przykryciem kości cielęce lub drobne kawałki drobiu (skrzydła, szyje czy grzbiety) oraz podroby z włoszczyzną, cebulę i liść laurowy. Po odszumowaniu gotujemy wywar na małym płomieniu około 120-180 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Tak szybko zrobisz sos vinaigrette. Idealny do sałatek
Sos vinaigrette to klasyka w świecie sałatek. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowego smaku świeżym warzywom. To doskonałe połączenie octu, oliwy, musztardy i przypraw. Przygotuj go w zaledwie kilka minut i podkreśl smak swoich sałat. Oto szybki przepis na ten aromatyczny sos.
Sos dyniowy w roli głównej
Czy kiedykolwiek próbowałaś sosu dyniowego? Jeśli nie, to przygotuj się na prawdziwą kulinarną przygodę! Sos dyniowy to wyjątkowe danie, które idealnie komponuje się z różnymi potrawami. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten smaczny sos, jak go podawać oraz otrzymasz kilka porad dotyczących jego przygotowania.