Schab w jabłkach
Canva.com

Nudzą Cię tradycyjne schabowe? Podaj je z jabłkami i imbirem!

Chociaż na polskich stołach niepodzielnie od wielu lat królują schabowe w panierce, to czasem każdemu może się znudzić klasyczne podanie. Mamy dla was przepis na pyszne plastry schabu z jabłkami oraz imbirem.
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • olej,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 2 twarde kwaśne jabłka (na przykład szara reneta),
  • 2 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 205 ml cydru,
  • 2 gałązki rozmarynu.

Jak zrobić schab z jabłkami?

Schab w jabłkach
Canva.com

Przygotowanie – w głębokim talerzu wymieszajmy mąkę z mieloną słodką papryką. Plastry schabu lekko rozbijmy przez folię. Z obu stron oprószmy solą i pieprzem czarnym. Obtoczmy w mące z papryką.

Reklama

Znów patelnię grillową posmarujmy olejem, rozgrzejmy. Włóżmy plastry schabu, obsmażmy z obu stron. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebule czerwone i jabłka obierzmy.

Cebule pokrójmy w piórka, natomiast jabłka w ósemki. Na patelni grillowej rozgrzejmy 1 łyżkę masła. Włóżmy cebulę, jabłka i cukier trzcinowy. Smażmy do momentu, aż cebula się zeszkli, a owoce zrumienią. Jabłka z cebulą przełóżmy do posmarowanego wcześniej olejem naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóżmy plastry schabu. Zalejmy cydrem. Wstawmy do piekarnika, zapiekajmy 20-22 minut. Przed podaniem danie udekorujmy jeszcze gałązkami rozmarynu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama