Canva.com

"Dopiero zjadłam i dalej jestem głodna". O co chodzi, że nigdy nie czuje się syta?

To, że po prawidłowo zbilansowanym i pełnowartościowym posiłku nadal odczuwasz głód, nie jest normalnym objawem. Zanim jednak zaczniesz doszukiwać się przyczyny problemu w swojej sferze psychicznej, pomyśl, czy Twoje posiłki aby na pewno są dobrze zbilansowane.

To, że tak ci się wydaje, nie znaczy jeszcze, że tak rzeczywiście jest. Brak sytości po posiłku nieraz może zostać łatwo pokonany za sprawą lepszego komponowania tych posiłków i wprowadzania do nich większej ilości dobrych składników odżywczych oraz tych makroskładników, które naprawdę są w stanie zaspokoić głód.

A takim makroskładnikiem jest... białko!

Posiłek składający się z samych węglowodanów i tłuszczów nie poradzi sobie z zaspokojeniem niczyjego apetytu, bo taka mieszanka jedynie napędza apetyt i wręcz wzmaga uczucie głodu, powodując nagłą chęć na kolejne przekąski, zwłaszcza te cukrowe, czyli raczej niezdrowe, kaloryczne i ogólnie rzecz biorąc niewskazane. Najlepiej jest wtedy, gdy posiłek zawiera około 20 gramów białka. W przypadku gdy jesteś na diecie wysokokalorycznej i musisz spożywać większą ilość kalorii, te dawkę białka wyliczoną dla jednego posiłku możesz nawet podwoić, o ile oczywiście wyższa podaż protein nie wpływa na ciebie negatywnie, czyli nie powoduje problemów trawiennych.

Do jakich produktów dodawać białko?

Canva.com

Po zwiększeniu ilości białka w posiłkach dość szybko zobaczysz, że twoje uczucie głodu po jedzeniu nie jest już aż tak odczuwalne jak wcześniej, a być może nawet całkowicie zniknie, a ty w końcu poczujesz pełną satysfakcję w momencie wstania od stołu. Białko dodawaj w postaci chudszego dobrego mięsa, różnych gatunków ryb, serów i jajek. Jeżeli chcesz je wprowadzić do słodkich posiłków, takich jak omlety i owsianki, korzystaj z jogurtów wysokobiałkowych (np. popularnych skyrów), twarogów, mleka sojowego oraz orzechów.

Im lepiej skomponowany posiłek, tym większa szansa na to, że naprawdę zaspokoi on twój apetyt na długi czas. Uczucie głodu po jedzeniu nie musi być normą. Jeżeli często je odczuwasz, spróbuj coś z nim zrobić, zaczynając od zwiększenia ilości białka w diecie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł