Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Ekspresowe eklerki z ajerkoniakiem - zrobisz je szybko, a smak zapamiętasz na długo
Do przeczytania w ok. 2 min.
Eklerki kojarzą nam się z eleganckim deserem podawanym na wyjątkowe okazje. W teorii to podłużne ciastka przekładane kremem oraz oblane polewą. Zarówno smak kremu, jak i polewy może być dowolny, zatem deser ten możemy przyrządzić w wielu wariantach. Podstawowa receptura na ciasto wymaga zastosowania zaledwie kilku prostych składników.
Krem możemy przygotować z rozmaitych składników: może on mieć waniliowy lub budyniowy smak. Wersja z dodatkiem ajerkoniaku sprawi, że nasze ciastka będą bardziej wykwintne. Domowe wypieki są zawsze pozbawione konserwantów, sztucznych barwników czy nadmiaru cukru - właśnie dzięki temu smakują wyjątkowo pysznie. Wersja z alkoholem przeznaczona jest dla dorosłych gości, a dzieciom możemy przygotować eklerki z budyniem albo kremem owocowym. Przygotowanie ciastek z poniższego przepisu jest bardzo łatwe - zarówno jeśli chodzi o ciasto, jak i krem z ajerkoniakiem.
Składniki na pyszne eklerki
- Na ciasto wykorzystamy: szklankę mąki, 100 g masła, pięć dużych jajek, szklankę wody, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne: dwie szklanki śmietany kremówki 30%, pięć łyżek ajerkoniaku oraz dwie łyżeczki cukru.
Przygotowanie eklerek z ajerkoniakiem
- W garnku zagotowujemy wodę z masłem, wsypujemy mąkę. Całość gotujemy energicznie mieszając tak, żeby ciasto było zbite w kulkę i odchodziło od ścian garnka. Studzimy.
- Do zimnej masy wbijamy jajka, cały czas ubijając mikserem. Potem wsypujemy proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z odpowiednią końcówką (w kształcie gwiazdki) i przy jej użyciu wyciskamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem szesnaście pasków ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 200 stopni C.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ajerkoniak. Powstałą mieszankę przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką do nadziewania. Wbijamy szprycę w każde ciastko i w ten sposób je nadziewamy. Eklerki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak upiec idealne eklerki? Sprawdzone triki cioci Helenki
Przepisów na pyszne eklerki można znaleźć w Internecie naprawdę wiele. W każdym z nich ten popularny tradycyjny deser opiera się na klasycznym cieście parzonym, które przygotowuje się poprzez podgrzanie i roztopienie masła (ewentualnie roślinnej margaryny) i późniejsze połączenie go z wodą. Oto sprawdzone sposoby na domowe eklery naszej cioci Heleny.
Szybki deser: domowe eklerki z kremem migdałowym. Ale pychotka!
Słodkie, malutkie eklerki z pewnością zachwycą Twoich gości. Przygotuj noworoczny deser z pysznym, aksamitnym kremem migdałowym już dziś.