Canva.com

Ekspresowe muffinki z bananem i czekoladą. Twoje dzieci je pokochają!

Jeśli chcesz zaskoczyć swoje pociechy pysznym i zdrowym smakołykiem, ekspresowe muffinki z bananem i czekoladą są doskonałym rozwiązaniem. To połączenie ulubionych smaków – słodkiego banana i aromatycznej czekolady – sprawi, że Twoje dzieci będą je uwielbiać.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 1/2 szklanki mleka (może być krowie, roślinne lub bez laktozy)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowy lub kokosowy)
  • 1 jajko
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki czekoladowych wiórków lub kropek

Przygotowanie

  1. Rozgnieć dojrzałe banany widelcem, aż uzyskasz gładką masę. Możesz zostawić kilka kawałków na dekorację.
  2. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej roślinny i jajko. Dokładnie połącz składniki za pomocą trzepaczki lub łyżki.
  3. W innej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj te suche składniki.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby muffinki były puszyste.
  5. Dodaj rozgniecione banany i czekoladowe wiórki do ciasta. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić składniki.
  6. Wypełnij foremki na muffinki papilotkami lub wyłożonymi papierowymi foremkami do muffinek.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  8. Wypełnij każdą foremkę muffinkową ciastem do około 2/3 wysokości.
  9. Piecz muffinki przez około 18-20 minut, aż staną się złote i elastyczne. Możesz sprawdzić gotowość, wkłuwając w muffinkę patyczek – jeśli wyjdzie suchy, muffinki są gotowe.
  10. Twoje ekspresowe muffinki z bananem i czekoladą są gotowe! Odstaw je na blat do ostygnięcia przed podaniem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł