Jak podawać ryby na święta, aby były zdrowe i pełne smaku?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Cenne źródło kwasów tłuszczowych
Potrawy wigilijne rybne mogą być daniami złożonymi z ostrych przypraw, chwalącymi się wyrazistym smakiem, jak również mogą zostać przygotowane w wersji łagodnej i delikatnej, która przypadnie do gustu i dorosłym, i dzieciom. Karp, mintaj czy nawet zwykły śledź to znakomite źródła cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nie brakuje w nich przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych, których ogólnie rzecz biorąc nie ma zbyt wiele w takiej typowej polskiej diecie, dlatego też choćby z tego powodu, gdy tylko nadarza się ku temu okazja, warto je wprowadzić pod postacią rybnych potraw.
Zdrowe, ale tłuste?
Kaloryczność tych potraw zależy natomiast od tego, co dokładnie się w nich znajdzie oraz w jaki sposób się je przyrządzi. Nawet typ obróbki termicznej potrafi zadecydować o tym, czy danie będzie wysokokaloryczne i tuczące, czy jednak dietetyczne i przychylne dla sylwetki. Najbardziej niewskazane są na pewno potrawy smażone. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że zdrowa i wartościowa rybka nagle przeistacza się w totalną bombę kaloryczną, która potrafi dostarczyć organizmowi więcej tłuszczu i kalorii niżeli solidny hamburger albo duża paczka chipsów. Najzdrowsze ryby wigilijne to te duszone albo pieczone w piekarniku. Równie wskazane jest wędzenie, więc jeśli nie ma się czasu na samodzielne przyrządzanie potraw i tkwienie przy garnkach, wystarczy pójść do dobrego sklepu i sięgnąć po wędzoną makrelę, pstrąga czy też śledzia, które doskonale smakują z warzywnymi surówkami i świeżym pieczywem.
Nie zawsze musi być pieczona ryba
Z kolei, jeśli chce się przyrządzić jakąś rybę, którą poda się w drugim czy trzecim dniu świąt, najlepszym wyborem będzie tradycyjna ryba w galarecie. Dodatek warzyw zapewni jej wspaniały smak, a ponadto wzbogaci jej wartości odżywcze.