Canva
Karp śmierdzi mułem? Wypróbuj trik naszych babć! Wigilijna ryba będzie przepyszna!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czy wiesz, jak usmażyć wigilijnego karpia? Przygotowanie tej ryby wcale nie musi być trudne. Sprawdź, co zrobić, żeby pozbyć się mulistego zapachu, często towarzyszącemu temu daniu. Zobacz, co zrobić, żeby wigilijny karp smażony był przepyszny.
Reklama
Wigilijny karp smażony — co zrobić, żeby nie śmierdział mułem?
Takiego karpia musisz po prostu wymoczyć w mleku z cebulą! Mleko i cebulę możesz co jakiś czas wymienić, po tym, jak już wciągnie część zapachu ryby.
Składniki na smażonego karpia
- 1 filet z karpia
- 2 cebule
- 1 litr mleka
- sok z cytryny
- sól
- bułka tarta
- masło klarowane
Canva
Wigilijny karp smażony — przepis krok po kroku
- Rybę podziel na mniejsze kawałki i umyj.
- Osusz karpia.
- Cebulę pokrój na plasterki, obłóż nią rybę.
- Zalej karpia z cebulą mlekiem i przykryj szczelni naczynie, w którym się znajdują.
- Wstaw rybę do lodówki na całą noc.
- Wyjmij karpia z mleka i osusz.
- Posól go, obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej patelnię i masło klarowane.
- Smaż kawałki karpia z obu stron.
Co podawać do wigilijnego karpia?
Nie są potrzebne żadne specjalne dodatki, przecież na stole i tak będzie mnóstwo innych wigilijnych potraw.
Jeśli chcesz, żeby karp ładnie się prezentował na talerzu, możesz zaserwować go na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Samą rybę możesz ewentualnie udekorować natką pietruszki lub koperkiem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Karp smażony - tradycyjny przepis na wigilię
Karp smażony jest jednym z najbardziej popularnych dań wigilijnych w Polsce. Ta tradycyjna potrawa ma długą historię i jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować karpia smażonego, jak go podawać oraz otrzymasz przydatne porady dotyczące tego przepisu.
Koniecznie musisz dolać ten składnik do sosu, karp po żydowsku będzie niesamowity!
Obłędny, boski, przepyszny karp po żydowsku. Pokochasz ten tradycyjny przepis. Wigilijna ryba w tej wersji smakuje naprawdę wyjątkowo. Nie tylko tłumiony jest mulisty posmak karpia, ale też dochodzą smakowite, aromatyczne dodatki!
Dodaj ten owoc do wigilijnego pieczonego karpia! Będzie pyszny!
Smażysz, czy pieczesz karpia? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wigilijny karp pieczony w piekarniku jeszcze nigdy nie był tak pyszny! Koniecznie musisz przygotować rybę w tej wersji! Będzie przepyszna, a wszyscy goście będą zachwyceni!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl