Sałatka śledziowa nie musi być nudna. Dodaj ten jeden składnik i zachwyć gości!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na sałatkę śledziową
- 200 g filetów ulubionych śledziowych
- 250 ml mleka
- 200 g buraków ćwikłowych
- 30 g suszonej żurawiny
- 20 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego czerwonego lub soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku
Filety śledziowe zanurz w mleku i pozostaw na minimum 2 godziny, następnie odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
Odsączone filety śledziowe pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki. Żurawinę przesyp do garnka, zalej wodą do momentu zakrycia owoców i odstaw garnek na godzinę do namoczenia.
Po upływie godziny wstaw garnek z żurawiną i odstaną wodą na kuchnię. Zagotuj żurawinę na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie odcedź owoce i odstaw do ostudzenia. Buraki dokładnie umyj, przekrój na pół, przypraw solą, pieprzem i polej oliwą z oliwek. Przygotuj kawałki folii aluminiowej i ułóż na każdym kawałku po dwie połówki buraka.
Zawiń folię i piecz buraki przez godzinę w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu odpakuj buraki z folii i wystaw do ostudzenia, następnie zetrzyj na tarce kuchennej na dużych oczkach.
W czasie wystudzania buraków przygotuj orzechy. Dla podkreślenia smaku i tekstury upraż orzechy przez kilka minut na suchej patelni. Następnie przesyp orzechy na talerz i wystudź.
Przygotuj półmisek i wyłóż najpierw buraczki, następnie śledzie i posyp wszystko żurawiną. Polej łyżką octu winnego czerwonego lub sokiem z cytryny. Udekoruj sałatkę posiekanymi orzechami. Smacznego!