Jak usmażyć mintaja w panierce? Oto nasz patent!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak usmażyć mintaja?
Przygotowane filety (w ilości dopasowanej do ilości domowników oraz ich poziomu głodu) należy najpierw delikatnie opłukać pod bieżącą wodą (w taki sposób, by nie zniszczyć mięsa), osuszyć na ręczniku papierowym i skropić porządnie sokiem z cytryny, a następnie posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Do ryby bardzo dobrze pasuje też suszony koperek, tymianek oraz zioła prowansalskie. Kawałki mięsa należy przyprawić z obu stron, aby w każdym miejscu miały one tak samo dużo tego samego smaku.
Każdy przepis na mintaja zaleca, aby przyprawione mięso obtoczyć najpierw w zwykłej mące pszennej, a następnie w rozbełtanym jajku z odrobiną mleka.
Co dalej?
Większość osób umieściłaby mięso jeszcze w dodatkowej bułce tartej, ale nieco ciekawszego smaku można mu nadać poprzez obtoczenie go w bułce z dodatkiem płatków kukurydzianych, które wcześniej należy zmiażdżyć, by były nieco drobniejsze. Gotowe zapanierowane i doprawione kawałki mięsa mintaja powinno się smażyć na dość mocno nagrzanej patelni z rozpuszczonym masłem albo zwykłą oliwą z oliwek czy nawet olejem rzepakowym. Mięso obrabia się termicznie z obu stron. Smażenie trwa zazwyczaj po jakieś cztery minuty z każdej strony.
Trik na chrupiącą panierkę
Bardzo fajnym trikiem, który na pewno warto zastosować, aby mieć pewność, że mintaj smażony zostanie idealnie pokryty przygotowaną panierką, będzie zastąpienie zwykłego masła lub oleju masłem klarowanym. Dodatek tego tłuszczu przy okazji zawsze wzbogaca smak potrawy. Ogólnie rzecz biorąc masło klarowane jest naprawdę smaczne i właśnie z tego powodu ludzie tak chętnie używają go w kuchni, zwłaszcza w daniach bardziej tradycyjnych.