Canva.com

Jak zagęścić zupę pomidorową, aby nie straciła koloru?

Zagęszczanie zupy pomidorowej za pomocą mąki to praktyka, która nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Oprócz utraty koloru, może także wpłynąć na zmianę smaku oraz aromatu. Warto więc sięgnąć po skuteczniejszy i delikatniejszy sposób – koncentrat pomidorowy.

Zagęszczenie zupy koncentratem krok po kroku

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Nie jest konieczne dodawanie tłuszczu – celem jest jedynie podgrzanie koncentratu pomidorowego.

  • Gdy patelnia będzie odpowiednio rozgrzana, dodaj koncentrat pomidorowy. Możesz zacząć od 1-2 łyżek, w zależności od ilości zupy, którą chcesz zagęścić. Podsmażaj koncentrat przez kilka minut, aż zacznie nabierać intensywnego aromatu i lekko się przypieka. To właśnie proces podsmażania pozwoli uwolnić głębsze smaki pomidorów.
  • Teraz nadszedł moment, aby połączyć podsmażony koncentrat z zupą. Wybierz niewielką ilość gorącej zupy z garnka (najlepiej chochelką), a następnie wlej ją na patelnię z koncentratem. Starannie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  • Całą zawartość patelni, czyli podsmażony koncentrat pomidorowy połączony z niewielką ilością zupy, przelej z powrotem do garnka z resztą zupy. Wymieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Efekty tego prostego procesu powinny być widoczne praktycznie od razu. Zupa pomidorowa stanie się gęstsza i bardziej kremowa, a jednocześnie zachowa swój charakterystyczny kolor oraz intensywny smak.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł